Społeczna Odpowiedzialność Biznesu na przykładzie Firmy Maspex GMW - Rusinek, Dawid (My University, 2015)
W pracy omówiono pojęcie idei Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR) z rozwinięciem kwestii społecznych, środowiskowych, etycznych i współpracy (współpomocy) z grupami interesariuszy. Różne rodzaje instrumentów Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR) służą wytyczeniu norm i standardów obowiązujących w biznesie. Omówienie tych standardów posłużyło realizacji celu pracy w postaci opisania działalności Grupy Maspex jako przykładu do przedstawienia koncepcji CSR-u. Materiałami, które poddano analizie są dane uzyskane w większości ze źródeł dostępnych na stronach internetowych Grupy Maspex Wadowice, przytaczanymi w pracy. Omówiono genezę i historię powstania firmy oraz jej rozbudowującą się strukturę. Opisano misję, wizję oraz strategię a także dane finansowe. Przedstawiono analizę SWOT i działania służące zdobyciu dobrego wizerunku, który jest bardzo ważnym elementem w celu osiągnięcia sukcesu przedsiębiorstwa. Grupa Maspex Wadowice w sposób szczególny dba o to aby wizerunek organizacji był pozytywnie odbierany przez potencjalnych konsumentów i kontrahentów. Wszystkie narzędzia opisane w pracy służące osiągnięciu celów Społecznej Odpowiedzialności Biznesu w działaniach Grupy Maspex Wadowice wraz z podkreśleniem ważnej dla Grupy kwestii ochrony środowiska i jej zasobów, potwierdzają wypełnienie wszystkich obecnie obowiązujących instrumentów CSR-u i mają wpływ na wysoką pozycję osiąganą na rynku. Upowszechnienie zasad Społecznej Odpowiedzialności Biznesu pozwala na akceptowany przez społeczeństwo i środowisko rozwój firm, zapewniający perspektywy na przyszłość.

The current thesis discusses the concept of the Corporate Social Responsibility (CSR) and focuses on the development of social, environmental, ethical and Cooperation Agreement with stakeholder groups. Different types of Corporate Social Responsibility (CSR) instruments highlight the norms and standards of the business. Discussion of these standards has been the main objective of this study with a focus on describing the activities of Maspex Group as a main example of presenting the concept of CSR. The origin and history of the establishment of the company and its constantly developing structure are presented. The aim, vision and strategy as well as financial data are evaluated. A SWOT analysis and activities for achieveing a positive company image important to achieve success on the market. Maspex Wadowice Group ensures that the image of the organization is well-received by potential customers and partners. All the tools described in the study for achieving the objectives of Corporate Social Responsibility implemented in the activities of Maspex Wadowice Group together with the Group emphasize the important issue of protection of the environment and making use of its resources. This in turn highlights that all the existing CSR instruments can be put into practice. Implementing the principles of Corporate Social Responsibility allows it to be accepted by the society and protects the environment in turn developing companies which provide prospects for the future.
Corporate Social Responsibility (CSR) based on an example of Maspex GMW
Keywords: SOB; CSR; Maspex; etyka biznesu; społeczna odpowiedzialność biznesu; corporate social responsibility; concept of CSR; business ethics