Przygotowanie projektów z funduszy Unii Europejskiej na przykładzie Stowarzyszenia "Horyzonty" - Wańczycka Edyta (My University, 2006)
Po przystąpieniu do Unii Europejskiej wiele kontrowersji wzbudza proces pozyskania funduszy ze środków pomocowych. Podjecie tematu Przygotowania projektów z funduszy Unii Europejskiej wynikło ponieważ we wnioskach o ich przyznanie występuje wiele błędów. Najwięcej wnioskodawców nie otrzymuje dofinansowania właśnie ze względu na źle wypełnione wnioski lub błędy projektowe. Przygotowanie projektów z funduszy unijnych oraz problemy związane z ich przygotowaniem, wdrożeniem oraz kontrolą jest tematem, który zajmuje coraz więcej miejsca w mediach. Osoby, które chciały otrzymać dofinansowanie a otrzymały odpowiedź odmowną upatrywały winę w zbytniej biurokratyzacji systemu rozporządzania środkami z kasy Unii Europejskiej. W pracy przedstawione zostaną dowody na to, iż należy szczególną uwagę poświęcić głównym wytycznym w procesie projektowania i realizacji projektów. Zarządzanie projektami stanowi odpowiedź na problemy natury formalnej przy projektowaniu wniosków. Dziedzina na precyzyjnie określa zasady jakimi powinien się kierować projektant wniosku o dofinansowanie ze środków unijnych. Aby proces ten przebiegał w sposób sformalizowany i bezbłędny należy bardzo postępować dokładnie według podanego wzoru oraz instrukcji w generatorze wniosków. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie oceny projektów, wskazanie najczęstszych błędów oraz wskazówek jak poprawnie przygotować projekt o wsparcie z funduszy europejskich. Wyznaczone zasady postawione przez instytucje rozporządzające funduszami unijnymi posłużą jako baza do analizy przypadków.
The preparation of projects concerning EU founds shown on the example of “Horyzonty” Association
Keywords: fundusze Unii Europejskiej; projekty; Stwowarzyszenie "Horyzonty"; zarządzanie projektami; budżet projektu; ocena i kontrola projektu; promocja projektu