Stres w pracy i jego oddziaływanie na współczesnego pracownika na przykładzie Wydziału Świadczeń Zagranicznych Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Nowym Sączu - Pawłowska, Izabela (My University, 2015)
Celem ogólnym postawionym w pracy jest uporządkowanie i pogłębienie wiadomości dotyczących stresu. Natomiast celem szczegółowym jest próba odpowiedzi na pytanie: jak pracownicy administracji publicznej radzą sobie w sytuacjach stresowych w pracy. W pracy postawiono następujące hipotezy: 1. Pracownicy mają symptomy odczuwanego stresu w pracy i wypalenia zawodowego. 2. Istnieje związek między stresem zawodowym, a wypaleniem zawodowym i stanem zdrowia u pracowników. 3. Wśród pracowników administracji publicznej występują zachowania stresowe. W celu weryfikacji hipotezy w badaniu posłużono się sondażem diagnostycznym z wykorzystaniem techniki jaką jest ankieta. Z przeprowadzonych badań wynika, że wystąpienie stresu to sytuacja bynajmniej niekomfortowa dla danego przedsiębiorstwa. Sytuacja ta bowiem może uosabiać się kiepskim sposobem nadzoru nad pracownikami, spadkiem wydajności, brakiem motywacji, piętrzeniem się nieporozumień, chorą rywalizacją. Wszystko to rzutuje na obraz przedsiębiorstwa. Jeśli przedsiębiorstwa chcą utrzymać się na solidnym poziomie gospodarczym i ekonomicznym, muszą znaleźć antidotum na wszechobecny stres

In general, the aim of the following thesis is to organize and broaden knowledge about stress. More precisely, the purpose of the project is an attempt to answer the question concerning public administration employees and how they deal with stressful situations at work. In the project 3 main hypotheses were presented. 1) Workers are prone to suffer from stress at work and professional burnout. 2) There is a strong correlation between occupational stress, professional burnout and workers’ health condition. 3) Among public administration employees it can be observed that stress can have an impact on their behaviour. In order to verify the hypotheses diagnostic poll method with the use of a survey were applied. The study shows that the occurrence of stress at work do not have a positive effect on an particular enterprise. It can result in a faulty way of supervision of workers, performance loss, lack of motivation as well as it may give rise to misunderstanding and rivalry. All given aspects have an influence on the enterprise. If enterprises want to develop they must find a solution for ubiquitous stress.
Stress at work and its impact on modern workers on the example of the Department of Foreign Benefits local branches Agricultural Social Insurance Fund in Nowy Sacz
Keywords: stres; stres zawodowy; zarządzanie stresem; skutki stresu; przyczyny stresu; stress; occupational stress; stress menagement; the effects of stress; the causes of stress