Zarządzanie płynnością finansową przedsiębiorstwa na przykładzie ABM SOLID S.A. - Trela, Beata (My University, 2007)
Zasadniczym celem pracy jest przedstawienie procesu zarządzania płynnością finansową poprzez szeroki wachlarz decyzji podejmowanych w zakresie kształtowania struktury aktywów obrotowych i źródeł finansowania tych aktywów. Podejmowanie tych decyzji wiąże się z koniecznością przeprowadzenia wcześniejszych analiz uwzględniających skutki finansowe. Poszczególne zagadnienia zarządzania płynnością finansową zaprezentowane zostały w kontekście konkretnych problemów decyzyjnych. Całość pracy można podzielić na dwie części. Pierwsza zawiera kompendium wiedzy teoretyczno-metodycznej z zakresu krótkoterminowego zarządzania finansami, natomiast druga przedstawia praktyczne podejście do problemu zarządzania płynnością finansową na przykładzie wybranej spółki akcyjnej. Praca obejmuje cztery rozdziały. Rozdział pierwszy omawia podstawowe cele zarządzania finansami w przedsiębiorstwie oraz wzrost jego znaczenia w dynamicznie zmieniających się warunkach otoczenia, specyfika podejmowanych decyzji finansowych ze szczególnym uwzględnieniem decyzji krótkoterminowych, został przedstawiony proces zarządzania płynnością finansową i źródła informacji na których ten proces został oparty. Podstawowe metody pomiaru i oceny płynności finansowej są przedmiotem rozważań zamieszczonych w rozdziale drugim. Zagadnienia omówione w rozdziale trzecim omawiają proces podejmowania krótkoterminowych decyzji mających wpływ na płynność finansową. W rozdziale czwartym omówiony został w sposób analityczny proces zarządzania płynnością finansową ABM SOLID S.A. w Tarnowie.
Liquidity management in an enterprise exampled on the ABM SOLID S.A.
Keywords: zarządzanie finansami przedsiębiorstwa; zarządzanie płynnością finansową; płynność finansowa przedsiębiorstwa; kapitał obrotowy