Polskie negocjacje z UE w przygotowaniu traktatu akcesyjnego w obszarze środowisko - Fiut Joanna (My University, 2004)
Praca prezentuje negocjacje Polski z Unią Europejską w obszarze ochrony środowiska. Przedstawiono charakterystykę założeń teoretycznych i procedur związanych z procesem negocjacji oraz znaczenie różnic kulturowych w negocjacjach międzynarodowych. Opisano proces integracji krajów europejskich, w tym Polski, oraz przedstawiono zarys historyczny przebiegu łączenia się krajów starego kontynentu we wspólnotę. Zaprezentowano problemy negocjacyjne Polski z Unią Europejską w poszczególnych obszarach negocjacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem rozdziału ochrony środowiska oraz jego znaczenia dla małych i średnich przedsiębiorstw. Na podstawie badań określono stopień znajomości przez polskich przedsiębiorców w sektorze MiSP wyników negocjacji akcesyjnych w obszarze ochrony środowiska oraz ich opinii na temat wpływu członkostwa Polski w Unii Europejskiej na funkcjonowanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw.
Keywords: negocjacje; ochrona środowiska; małe i średnie przedsiębiorstwa; członkostwo Polski w Unii Europejskiej