Bezpieczeństwo infrastruktury informatycznej w firmie - Górski, Karol (My University, 2007)
Celem pracy jest przedstawienie zagadnień związanych z bezpieczeństwem infrastruktury informatycznej firmy oraz zbadanie hipotezy czy właściciele i zarządy przedsiębiorstw zdają sobie sprawę z tego, że bezpieczeństwo danych i infrastruktury informatycznej jest jednym z najważniejszych zagadnień w działalności przedsiębiorstw. Autorowi pracy udało sie dotrzeć do materiałów dotyczących bezpieczeństwa danych w hutach szkła oraz przeprowadzić wywiady na temat bezpieczeństwa infrastruktury informatycznej w kilku innych przedsiębiorstwach z różnych branż z powiatu jarosławskiego. Tego rodzaju dane są bardzo cenne. Postęp technologiczny poza oczywistymi zaletami ma też swoją ciemną stronę. Stosowanie autoryzacji polegającej na unikalnych kluczach biometrycznych takich jak linie papilarne, wzór siatkówki oka, czy nawet kod DNA, w niedługim czasie może nie być już wystarczająco bezpieczne, ponieważ wszystko to będzie można podrobić. Technika rozwija się obecnie w oszałamiającym tempie. Nie można z pewnością przewidzieć jaki kształt będzie miał Internet za 10 lat. Jakkolwiek będzie bezpieczny, sam problem bezpieczeństwa systemów i danych pozostanie nadal. Z przeprowadzonych badań wynika, że postawiona hipoteza okazała się być słuszna. Każde z badanych przedsiębiorstw w mieście Jarosław jest zorientowane w kwestiach bezpieczeństwa, używa programów antywirusowych, programów antyszpiegowskich, robi zapasowe kopie danych, dba o swoją infrastrukturę informatyczną używajac do tego firm zewnętrznych.
The security of companies IT infrastructure
Keywords: internet; bezpieczeństwo sieci komputerowych; bezpieczeństwo w internecie; bezpieczeństwo danych; hakerstwo; zabezpieczenie systemów informatycznych