Motywacja, jako element systemu zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Starostwa Powiatowego w Dąbrowie Tarnowskiej - Węgiel, Katarzyna (My University, 2014)
W pracy omówiono zjawisko motywacji, jako element zarządzania zasobami ludzkimi. Ukazano wzajemne relacje i powiązania omawianej tematyki z całością zabiegów prowadzonych przez kierownictwo w organizacji. Motywacja została pokazana, jako aspekt zarządzania zasobami ludzkimi, mający istotny wpływ na realizowanie celów strategicznych przedsiębiorstwa. Celem pracy było zgłębienie wpływu omawianej funkcji na całościowe zarządzanie organizacją. Zbadano jej rolę i znaczenie w projektowaniu działalności organizacji w przyszłości. Omówiono teoretyczne podejścia wyodrębnione na przestrzeni lat ukazujące wielość czynników wpływających na ludzkie postępowanie. Praktyczny wymiar tematyki zbadano w jednostce administracji publicznej – Starostwie Powiatowym w Dąbrowie Tarnowskiej. Jako narzędzie badawcze zastosowano kwestionariusz ankiety. Celem badania było przeanalizowanie praktycznego wymiaru tematyki związanej z motywacją. Przeprowadzone badanie pozwoliło zapoznać się się z poziomem motywacyjnym zatrudnionych w Starostwie, a także poznać praktyki kierownictwa związane z oddziaływaniem na zachowania pracowników. W pracy wykorzystano literaturę z zakresu zarządzania i motywacji.

The thesis discusses the phenomenon of motivation as a part of human resources management. What it is mainly concerned with, is the relationship between motivation and all the procedures conducted by the management in the office. Motivation is shown, as an aspect of human resource management, which has a significant impact on the implementation of the strategic objectives of the office. The aim of the study is to explore its influence on the overall management of the office organization. There has also been examined the role and the importance of designing its activity for the coming years. The thesis focuses itself as well on the theoretical approach extracted from the past years in order to show the multiplicity of factors which influence human behavior. The research has been carried out in the District Office in Dąbrowa Tarnowska. As a research tool there has been used a questionnaire survey. The aim of it has been to examine the practical magnitude of issues related to motivation. The results of the research allow a deepen look at the level of motivation of the employees in the District Office and also get to know the practices of the management which are to impact on the behavior of the employees. The study is based on literature from the field of management and motivation.
Motivation, as a human resources management system - case study of District Office in Dąbrowa Tarnowska
Keywords: organizacja; zasoby ludzkie; motywacja; organization; human resources; motivation; zarządzanie; management; proces motywacyjny; motivational process