Kredyt hipoteczny jako źródło finansowania zakupu nieruchomości na przykładzie banku PKO BP i banku BPH - Łabno, Mateusz (My University, 2010)
Rynek nieruchomości w Polsce od kilku lat przeżywa największy rozkwit. Duża część społeczeństwa decyduje się na zakup mieszkania lub innej nieruchomości. Bardzo ważną rolę w tym zjawisku odgrywają kredyty hipoteczne, bez których finansowanie zakupu nieruchomości byłoby bardzo ograniczone. Niniejsza praca traktuje o kredycie hipotecznym jako źródle finansowania zakupu nieruchomości na przykładzie dwóch banków: PKO BP i BPH. Celem pracy jest scharakteryzowanie kredytu hipotecznego i systemu bankowości hipotecznej w Polsce oraz przedstawienie rodzajów zabezpieczeń, którymi posługują się banki udzielając kredytów hipotecznych. Zaprezentowana została również oferta dwóch czołowych banków na polskim rynku – banku PKO, najstarszego i największego banku w Polsce oraz banku BPH, który na przestrzeni ostatnich lat mocno ewoluował, ale nadal posiada silną rynkową pozycję. Reasumując należy przyznać, że z punktu widzenia potencjalnego klienta posiadającego zdolność kredytową, chcącego sfinansować zakup mieszkania za pomocą kredytu hipotecznego, najlepszym wyborem byłby kredyt Własny Kąt Hipoteczny w banku PKO BP zaciągnięty w europejskiej walucie. Niskie oprocentowanie, a co za tym idzie niska miesięczna rata w banku o wieloletniej tradycji, ze stabilną rynkową pozycją może dać przekonanie, że nawet w czasach kryzysu posiadanie własnego lokum jest możliwe bez konieczności znacznego ograniczenia wydatków i licznych wyrzeczeń.
Mortgage loan as a source of financing for real estate purchase as exemplified by PKO BP bank and BPH bank
Keywords: kredyt; kredyt hipoteczny; zabezpieczenie kredytów; zabezpieczenie hipoteczne; nieruchomości; banki