Przemoc w rodzinach objętych procedurą „Niebieskie Karty” na terenie gminy Krynica-Zdrój - Maślanka, Ireneusz (My University, 2015)
Przedmiotem niniejszej pracy jest przemoc w rodzinach objętych procedurą „Niebieskie karty” w latach 2011 – 2013 na terenie gminy Krynica-Zdrój. W badaniach podjęto próbę odpowiedzi na pytania: jakie czynniki charakteryzujące ofiarę, rodzinę oraz sprawcę sprzyjają występowaniu przemocy w rodzinie oraz czy procedura „Niebieskie karty” jest sprawnym i skutecznym narzędziem przeciwdziałania przemocy w rodzinie. Badania prowadzono metodą sondażu diagnostycznego, zastosowanymi technikami wywiadu, analizą dokumentów i technikami statystycznymi. Analizie poddano akta 157 rodzin objętych procedurą. Wyniki badań potwierdziły przyjęte na wstępie hipotezy badawcze: -Najczęściej ofiarami przemocy w rodzinie są kobiety w wieku 41-50 lat, które doświadczają przemocy ze strony męża. -Najczęściej występującą formą przemocy w rodzinie jest przemoc psychiczna. -Znaczący wpływ na zaistnienie przemocy w rodzinie ma nadużywanie alkoholu przez sprawcę. -Nie jest prawdą, iż zła sytuacja materialna rodziny jest główną przyczyną występowania przemocy w rodzinie. -Sprawcami przemocy w rodzinie najczęściej są mężczyźni po czterdziestym a przed sześćdziesiątym rokiem życia. -Większość postępowań wobec przemocy w rodzinie w ramach procedury „Niebieskie karty” jest kończonych przed upływem sześciu miesięcy od ich rozpoczęcia. -Działania w ramach procedury „Niebieskie karty” są adekwatną do występującego zagrożenia i skuteczną pomocą dla ofiar i rodzin dotkniętych przemocą w rodzinie.

The subject of this paper is domestic violence in families covered by the "Blue Cards" procedure in years 2011-2013 within the territory of the Krynica-Zdrój municipality. An attempt was made to answer the following questions: what characteristics of victims, families and perpetrators are conductive to the occurrence of domestic violence and whether the "Blue cards" procedure is an effective tool for preventing domestic violence. The research methodology used was diagnostic survey, and techniques included: interviews, document analysis and statistical techniques. 157 families covered by the procedure were analysed. The research results confirmed the research hypotheses stated initially: -The most frequent victims of domestic violence are women aged 41-50, the perpetrators of said violence being their husbands. -The most frequent form of domestic violence is psychological violence. -The occurrence of domestic violence is highly correlated with the perpetrator having an alcohol problem. -It is not true that bad financial situation is the main cause of domestic violence. -The most frequent perpetrators of domestic violence are men aged 40-60. -The majority of proceedings regarding domestic violence covered by the "Blue cards" procedure end less then six months after they are initiated. -The actions under the "Blue cards" procedure constitute adequate and effective help for the victims and families suffering from domestic violence.
Domestic violence in families covered by the "Blue Cards" procedure in years 2011-2013 within the territory of the Krynica-Zdrój municipality
Keywords: przemoc; rodzina; procedura; niebieskie karty; analiza; violence; family; procedure; blue cards; analysis