Polityka właścicielska a zarząd firmy - Wojciechowski Marek (My University, 2003)
Niniejsza praca magisterska powstała w wyniku zainteresowania zjawiskami szerzej nie omawianymi dotychczas, a znajdującymi się, jak wiele nowych kierunków nauki, na styku kilku dziedzin, z których żadna do tej pory nie zainteresowała się szerzej tą problematyką. Dotyczy ona relacji pomiędzy właścicielami i zarządami w spółkach, które posiadają tak wyodrębnione organy. Temat pracy został sformułowany w taki sposób, by omawianą problematykę nie zamykać ostatecznymi osądami. Aby prześledzić politykę właścicielską trzeba wykorzystać wiedzę prawniczą w zakresie obowiązującego spółki polskiego prawa, naukę o zarządzaniu, również narzędzia stosowane przez socjologię i etykę. Pod tym względem praca ma charakter interdyscyplinarny. Analizie został poddany polski stan prawny i zjawiska zachodzące w polskich realiach gospodarczych. Dobór materiałów był oparty na zasadzie jak najszerszego przedstawienia problematyki, ponieważ mamy do czynienia ze zjawiskami, które zachodzą niejako na „naszych oczach”. W przypadku omówienia sytuacji konkretnych spółek zebrane zostały dane za ostatni rok obrachunkowy. Związane jest to z próbą objęcia całościowego problematyki, a nie dokonywaniem oceny działalności poszczególnych zarządów. Wybór tylko i wyłącznie spółek podlegających polskiemu prawu gospodarczemu podyktowany jest faktem, że nie istnieje skodyfikowane międzynarodowe prawo gospodarcze i każde państwo, pomimo podobieństw niektórych rozwiązań, zachowało odrębność stanu prawnego dotyczącego spółek handlowych. Z kolei wprowadzenie do niniejszej pracy danych z innych regionów, zmuszałoby do dokonania zbyt wielkich uproszczeń, które nie pozwoliłyby na poprawne przeprowadzenie założonego toku rozumowania. Zastosowana w niniejszej pracy metoda badawcza oparta jest na syntezie omawianego zagadnienia, co w praktyce oznacza próbę dojścia do rozważań ogólnych poprzez omówienie szczegółów problematyki polityki właścicielskiej. Ze względu na charakter i zakres pracy taka metoda badawcza wydaje się być najlepszym sposobem przedstawienia skomplikowanych i złożonych procesów występujących na styku właścicieli i faktycznych zarządców spółek.
Keywords: polityka właścicielska; zarząd firmy; spółka partnerska; spółka z ograniczoną odpowiedzialnością; spółka akcyjna; kodeks spółek handlowych; Prokura; PZU; Vistula S.A.; Olpran Bike Polska Sp. z o.o.