Wprowadzenie nowego produktu na rynek na przykładzie firmy Hortex - Basiaga Jerzy (My University, 2007)
Każda firma, aby przetrwać na rynku musi oferować coraz to nowsze produkty, czy usługi. Klienci są coraz bardziej wymagający, ponieważ wychodzą oni z założenia, że skoro płacą, mogą wymagać jak najwięcej. W związku z tym firmy muszą dostosować się do potrzeb klienta, ponieważ to dzięki niemu przedsiębiorstwa mogą zarabiać pieniądze. Firmy, które sprzedają jeden i ten sam produkt czy usługę w niedługim czasie z pewnością będą musiały pożegnać się z rynkiem. Przedsiębiorstwa nierozwojowe nie mają szansy bytu w dzisiejszych realiach, gdzie konkurencja doprowadza do zagłady przeciwników. Celem prezentowanej pracy jest zaprezentowanie, jak firma działająca na polskim rynku rolno-spożywczym zabiega o nowych klientów oraz o zatrzymanie dotychczasowych i broni się przed konkurencją, poprzez wprowadzenie nowego produktu na rynek.
Keywords: zarządzanie produktem; analiza cyklu życia produktu; wprowadzenie nowego produktu na rynek; badania marketingowe; strategie wprowadzania nowego produktu; firma "Hortex"