Praktyczne aspekty bezpieczeństwa w sieciach bezprzewodowych - Krawczyk, Grzegorz (My University, 2007)
Celem pracy licencjackiej jest przedstawienie wybranych zagadnień związanych z bezpieczeństwem bezprzewodowych sieci komputerowych (WLAN, IEEE 802.11, Wi-Fi – Wireless Fidelity, Wireless Ethernet), w szczególności zagrożeń oraz metod przeciwdziałania zagrożeniom. W części praktycznej pracy przedstawiono i przetestowano sposób skonfigurowania bezprzewodowej sieci "ad-hoc" z wykorzystaniem protokołu szyfrującego WEP oraz działanie i opcje jednego z programów hakerskich, za pomocą którego ukazano podszywanie się w sieci oraz włamanie na pocztę użytkownika. Postaram się przedstawić najważniejsze zagadnienia powiązane z bezpieczeństwem sieci bezprzewodowych od rodzajów tychże sieci, poprzez metody działań hakerów na sposobach obrony przed nimi kończąc, równocześnie ukazując praktyczne zastosowanie metod umożliwiających zabezpieczanie jak również sprawdzenie owych zabezpieczeń. Wszystko to ma na celu uświadomienie jak ważnym jest zabezpieczenie własnej nawet najmniejszej sieci bezprzewodowej w dzisiejszych czasach, równocześnie ukazując jak prosto owe zabezpieczenia obejść z użyciem nowoczesnych metod używanych przez wszelakiego rodzaju hakerów.
Practical aspects of security in wireless networks
Keywords: hakerstwo; bezpieczeństwo sieci komputerowych; sieci komputerowe; sieci WLAN; Wi-Fi; szyfrowanie danych; łączność bezprzewodowa