Rekrutacja i selekcja pracowników jako element nowoczesnego zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Novitus IC S.A. - Kochańska - Wójcik Marzena (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena dopasowania zasobów ludzkich o odpowiednich kwalifikacjach i umiejętnościach do przyjętej strategii i misji danej organizacji. Postawiona hipoteza badawcza to odpowiednio przygotowana i przeprowadzona rekrutacja personelu, uwzględniająca rzeczywiste potrzeby firmy to klucz do zdobycia przewagi konkurencyjnej w otoczeniu rynkowym. Cele szczegółowe pracy to: analiza teoretyczna nowoczesnego zarządzania zasobami ludzkimi ze szczególnym uwzględnieniem rekrutacji i selekcji pracowników; rozpoznanie zarządzania zasobami ludzkimi w kontekście strategii organizacji; skuteczne kierowanie zespołem poprzez wykorzystanie wiedzy o mocnych i słabych stronach pracowników i kultury organizacyjnej; analiza efektywności pracy zespołu dzięki odpowiednio przeprowadzonej rekrutacji.
Recruitment and selection of employee staff as modern element human resources Novitus IC S.A. case study
Keywords: polityka kadrowa; dobór personelu; rekrutacja; firma Novitus IC S.A.; firma OPTIMUS IC S.A. w Nowym Sączu; struktura organizacyjna; zarządzanie zasobami ludzkimi