Rynek venture capital w Polsce a tendencje rozwojowe na wybranych rynkach międzynarodowych - Cur Agnieszka (My University, 2001)
Celem pracy jest analiza rynku venture capital w Polsce w kontekście tendencji rozwojowych na wybranych rynkach międzynarodowych. Zaprezentowano metody finansowania rozwoju przedsiębiorstw oraz dokonano charakterystyki funduszy inwestycyjnych typu venture capital. Przedstawiono uwarunkowania i politykę działania amerykańskich i europejskich funduszy venture capital oraz przedstawiono sytuację funduszy venture capital na polskim rynku kapitałowym. Zanalizowano Messenger Service Stolica S.A. jako przykład firmy rozwijającej się w oparciu o fundusz venture capital
Keywords: finanse; rynki międzynarodowe; venture capital; fundusze inwestycyjne