Postępowanie mandatowe w polskim prawie wykroczeń - Urban, Dariusz (My University, 2011)
Przedmiotem niniejszej pracy jest przedstawienie postępowania mandatowego jako zespołu środków administracyjno-prawnych służących walce z czynami o nieznacznej społecznej szkodliwości, w odróżnieniu od środków służących również temu celowi ale o charakterze jurysdykcyjnym. Praca może stanowić wstęp do bardziej zaawansowanych rozważań nad działalnością państwa w dziedzinie zapobiegania, ścigania i karania sprawców szkodzących poszczególnym osobom czy podmiotom indywidualnie, jak i społeczeństwu jako całości poprzez naruszanie obowiązujących powszechnie w danym okresie reguły zachowania czy zasad współżycia społecznego.
Mandate proceedings Polish law of offense
Keywords: prawo karne; postępowanie mandatowe; prawo wykroczeń; polityka państwa