Przedsiębiorczość w gminie Łużna i jej wpływ na budżet gminy Łużna - Szewczyk, Jadwiga (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ocena przedsiębiorczości, pokazanie roli jaką odgrywa jej rozwój, przedstawienie skali pozarolniczej działalności gospodarczej prowadzonej na terenie gminy Łużna wraz z klasyfikacją i strukturą. Materiały źródłowe uzyskano przeprowadzając badania metodą wywiadu (osobista wizyta u przedsiębiorców). Przebadano ponad 30 przedsiębiorców tj. ok. 10% firm prywatnych zarejestrowanych na terenie gminy. Właścicieli firm zapytano o motywację, pomysły i czynniki, jakimi kierowali się przy wyborze kierunku działalności, z uwzględnieniem relacji otoczenia, problemów i barier w rozwoju przedsiębiorstwa. Zapytano również respondentów o cechy charakteru, które są ich zdaniem przydatne w osiągnięciu sukcesu w działalności gospodarczej. Badania przeprowadzano w dniach od 06.05.2010 r. do 25.06.2010 r. Najciekawsze przykłady nierolniczej działalności umieszczono w pracy.
Entrepreneurship in Łużna commune and its influence on the Łużna commune budget
Keywords: gmina Łużna; budżet; zabytki; turystyka; stopa bezrobocia; przedsiębiorstwo; przedsiębiorczość lokalna; demografia