System wynagradzania pracowników sprzedaży - Porębska, Katarzyna (My University, 2013)
Praca w sprzedaży to zajęcie specyficzne. Wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale również pewnych predyspozycji osobowościowych. Celem moich rozważań uczyniłam analizę sposobów konstruowania wynagrodzeń pracowników sektora handlowego, podkreślając również ich motywacyjny charakter. Niniejsze opracowanie składa się zatem z części teoretycznej, a także metodologicznej, które stanowią integralną całość. Część teoretyczna przybliża kwestie związane z wynagrodzeniami oraz ze specyfiką zawodu handlowca. Stanowi zatem wstęp do właściwej analizy zebranego materiału, ułatwiając weryfikację postawionych hipotez. Badania dla potrzeb pracy magisterskiej przeprowadzono w dniach 27-28 marca 2013 roku, wśród pracowników sklepów oraz punktów handlowo- usługowych w jednym z sądeckich Centrów Handlowych.

The work as a salesman is a peculiar job. It requires not only the knowledge and experience but also certain personality predispositions. The aim of my deliberations I made an analysis the ways of constructing the remuneration of employees of the commercial sector, emphasizing their incentive character. This study consists of theoretical, as well as methodological part which constitute the integral whole. The theoretical part brings the issues related to salaries and the specificity of the profession of trader. It is, therefore, access to a proper analysis of the collected material, facilitating the verification of constructed hypotheses. The research for the thesis was conducted on 27-28 March 2013,amongst the employees of shops and commercially- service points in one of the Shopping Centers in Nowy Sącz.
Remuneration system of sales employees
Keywords: systemy wynagradzania; motywacja; satysfakcja zawodowa; motywacyjny system płac; ocena pracownicza; efektywność; remuneration systems; motivation; job satisfaction; incentive scheme; personnel; rating; effectiveness