Wartościowanie stanowisk pracy w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu - Gieniec, Małgorzata (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie procesu wartościowania stanowisk pracy oraz próba weryfikacji przedstawionych stanowisk pracy pod wpływem czasu i zmiany jednego z kryteriów wartościowania w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Karpackiego Oddziału Straży Granicznej. Wartościowanie stanowisk pracy to proces opisywania, analizowania a ostatecznie wyceniania stanowisk za pomocą odpowiedniej metody. Efektem tego procesu jest wyrażony w punktach wynik, określający pozycję badanego stanowiska w odniesieniu do innych stanowisk. Przedstawione w pracy wzory opisów stanowisk pracy tj. inspektora kierownika kancelarii ogólnej, specjalisty ds. kadrowych oraz starszego inspektora ds. elektrycznych stanowią przykład rozpoczynający proces wartościowania pracy w KaOSG. Należy jednak pamiętać, ze każdy opis stanowiska a potem sam proces wartościowania pracy jest indywidualny i inny ze względu na charakter stanowiska oraz rodzaj urzędu. Cały ten proces jest bardzo czasochłonny i wymagający dużo zaangażowania od członków zespołu jak również ich fachowej wiedzy i doświadczenia niezbędnego do przeprowadzenia tak rozbudowanego procesu jakim jest wartościowanie stanowisk pracy.
Evaluating of position of work in management human resources on example Karpackiego Oddziału Straży Granicznej w Nowym Sączu
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; Straż Graniczna; wartościowanie stanowisk; stanowisko pracy