Analiza systemu ubezpieczeń społecznych na przykładzie oddziału ZUS w Jaśle - Mastaj Iwona (My University, 2005)
Społeczeństwo, począwszy już od najbardziej prymitywnego do wysoko rozwiniętego dba o zabezpieczenie swojego bytu, utrwalenie istnienia i ład społeczny. Dlatego powstała instytucja ubezpieczenia społecznego, a do realizacji jej zadań został powołany Zakład Ubezpieczeń Społecznych, jako wyspecjalizowana i wydzielona jednostka organizacyjna posiadająca osobowość prawną. Od wieli lat finansowanie ubezpieczeń społecznych, a także prawne możliwości korzystania ze świadczeń przez osoby ubezpieczone wzbudzało wiele kontrowersji i krytyki, co stanowiło punkt wyjścia do rozpoczęcia prac nad stworzeniem nowych zasad i wprowadzenie reformy ubezpieczeń społecznych. Znacznym zmianą uległy zasady ustalania prawa do zasiłków krótkookresowych z ubezpieczenia chorobowego. Zasady te szczegółowo precyzuje ustaw od dnia 1 września 1999 r. Celem pracy jest przedstawienie, możliwie w szerokim zakresie zagadnień związanych z ubezpieczeniem społecznym i zasad systemu ubezpieczeń społecznych. Obecnie system składa się z trzech części powszechnie nazywanych filarami. Pierwszy filar to obowiązkowy system zarządzany przez ZUS, do którego pracodawca odprowadza część składki emerytalnej rewaloryzowanej zgodnie z ustawą o emeryturach i rentach. Drugi filar jest również obowiązkowy, zarządzają nimi jednak prywatne podmioty (Otwarte Fundusze Emerytalne), które inwestują część składki na rynkach finansowych i kapitałowych, np. akcje czy obligacje. Jednak z I i II filaru nie można spodziewać się dużych profilów. Dlatego też powstał trzeci filar, który ma postać dobrowolnych ubezpieczeń zależnych od woli samych ubezpieczonych.
Analysis of social insurance system on example of Jasło
Keywords: ubezpieczenia społeczne; reforma systemu ubezpieczeń; emerytury z I filaru; fundusze emerytalne II filaru; pracownicze programy emerytalne III filar; płatnicy składek w nowym systemie; ubezpieczenia emerytalne i rentowe; ubezpieczenia chorobowe i wypadkowe; analiza finansowa FUS oddziału ZUS w Jaśle