Analiza stanu BHP i ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach biurowych w Urzędzie Gminy Dębno - Sułek, Sylwia (My University, 2014)
Tematem pracy licencjackiej jest „Analiza stanu bhp i ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach biurowych w Urzędzie Gminy Dębno”. W niniejszej pracy zbadano stan bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przedstawiono ryzyko zawodowe na stanowisku biurowym w Urzędzie Gminy Dębno, a także przedstawiono aktualne kierunki poprawy w tym temacie. Głównym celem pracy jest zapoznanie czytelnika z problematyką utrzymania odpowiedniego stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w biurze. Pierwszy rozdział poświęcony jest gminie, temu jak funkcjonuje oraz jakie wykonuje zadania, kolejny rozdział przybliża zagadnienia BHP, objaśniając jego rolę i znaczenie jakie ma w zakładzie pracy. W drugim rozdziale opisane są także sytuacje niebezpieczne i ryzyko zawodowe w pracy biurowej oraz sposoby na prawidłowe zorganizowanie stanowiska pracy pozwalające na minimalizowanie ryzyka. Trzeci rozdział w całości poświęcony jest Gminie Dębno, jej historia, a także położenie na mapie. Przedstawiona została również struktura organizacyjna Urzędu Gminy Dębno. W czwartym rozdziale poruszono temat ryzyka zawodowego i zagrożeń, które występują w pracy biurowej w Gminie Dębno, a także określono jakie należy stosować środki ochrony w celu eliminowania istniejących zagrożeń na niniejszym stanowisku w Urzędzie Gminy Dębno. W piątym rozdziale omówiono i opracowano wyniki badań. Wynika z nich, iż praca na stanowisku biurowym należy do pracy lekkiej, natomiast nie oznacza to, że nie występuje w niej żadne ryzyko. Ryzyko występujące na niniejszym stanowisku jest ryzykiem akceptowalnym, a więc konieczne jest jedynie wprowadzenie działań kontrolno – sprawdzających, które pozwolą stworzyć bezpieczne warunki pracy.

The subject of the thesis is “Analysis of the Health and Safety and risk assessment in positions of office in the Municipal Office Debno”. In this paper examined the state of occupational safety and health and occupational risk is shown the positions of office in the Municipal Office Debno, and presents the current trends of improvement in this subject. The main objective is to familiarize the reader with the problems of maintaining adequate health and safety at work in the office. The first chapter is devoted to the municipality, this how it works and the task performs, the next chapter introduces health and safety issues, explaining its role and the importance they have in the workplace. In the second chapter describes the dangerous situations and risk in an office environment and ways to correct for the workstation that allows you to minimize risks. The third chapter is fully dedicated to the Municipality of Debno, its history and the location on the map. Presented the organizational structure of the Office of Municipal Debno. In the fourth chapter deals with the occupational risks or hazards that occur in the office work in the Municipality of Debno and determined to be protective measures to eliminate existing threats to the position in the Municipal Office Debno. In the fifth chapter discusses the findings and developed. These indicate that the position of office work is a work light, but this does not mean that there is no risk of it. Risks occurring in this position is an acceptable risk, so it is only necessary control measures – check that will create a safe working environment.
Analysis of the Health and Safety and risk assessment in positions of office in the Municipal Office Debno
Keywords: urząd gminy; zasady bhp; ryzyko zawodowe; sytuacje niebezpieczne; praca w biurze; środki ochrony; szkolenia w zakresie bhp; ocena ryzyka zawodowego; municipal office; safety rules; occupational risk; dangerous situations; work in the office; personal protection; training in health and safety; risk assessment