Zachowania konsumpcyjne nabywców samochodów osobowych w Polsce - Piórecki, Juliusz (My University, 2010)
Celem pracy było pokazanie zachowań nabywców samochodów, uwidocznienie ich uwarunkowań, scharakteryzowanie potrzeb i ich determinantów. Tematyka pracy nie jest przypadkowa, autor jest fanem motoryzacji i z nieopisanym zapałem i radością analizuje rynek samochodów osobowych w Polsce. Teza, która była obecna od początku analizy rynku motoryzacyjnego brzmi: Rynek samochodów osobowych w Polsce dynamicznie ewaluuje pod względem podmiotowej i przedmiotowej struktury. Do stworzenia pracy wykorzystano literaturę z dziedziny marketingu, liczne opracowania i publikacje internetowe, raporty branży motoryzacyjnej oraz oparto się na badaniach przeprowadzonych osobiście przez autora. W części badawczej skupiono się na zbadaniu stanu faktycznego parku samochodów posiadanego przez respondentów oraz próbie określenia ich przyszłych wyborów, dokonywanych jako nabywców samochodów. Przedstawione opracowanie składa się z trzech rozdziałów. Wnioski wysunięte z interpretacji przeprowadzonego badania, wydają się potwierdzać hipotezę, którą założono przed przystąpieniem do analizy rynku samochodów osobowych. Tak więc z pełnym przekonaniem można powiedzieć, iż branża motoryzacyjna będzie ewoluowała, tak jak potrzeby konsumentów, które przecież branża motoryzacyjna musi zaspokoić.
Consumer behavior on the market of the passenger cars in Poland
Keywords: zachowania nabywców; zachowania konsumenta; rynek samochodowy