Działania promocyjne i ich uwarunkowania w ING Banku Śląskim S.A. w Tarnowie - Jarek Łukasz (My University, 2006)
Lata dziewięćdziesiąte ubiegłego stulecia przyniosły znaczny wzrost znaczenia i zainteresowania pojęcia marketingu, a także dziedzin mu ściśle pokrewnych. Główny wpływ na ten fakt, miały przemiany gospodarczo-polityczne i rozwój systemu gospodarki rynkowej w naszym kraju. Dotyczyło to także sfery biznesu finansowego, gdzie stale odnotowuje się ciągły rozwój orientacji marketingowej. Przemiany społeczne, jakie zaszły w Polsce, oraz coraz bardziej konkurencyjne otoczenie, zmusiły na polskich bankach nowe zachowania organizacyjne. Zwiększająca się z roku na rok konkurencja wymusiła, zmianę preferowaną dotychczas orientacje produktową na orientację, kierowaną w głównej mierze na klienta. To właśnie klient stał się dla banków najważniejszy i to jemu podporządkowana jest oferta banku. W dzisiejszych czasach, misja banku stanowi przesłanie skierowane zarówno do otoczenia, jak i personelu, które określa podstawowe wartości wyróżniające bank spośród innych instytucji finansowych. Efektywność i skuteczność marketingu bankowego, przejawia się kombinacją umiejętnie dobranych strategii, instrumentów, zarówno w podejściu do promocji wizerunku, produktów czy też np. sponsoringu. Celem niniejszej pracy, jest ukazanie różnic, jakie występują między tradycyjnym marketingiem a tym stosowanym w bankach, ze szczególnym uwzględnieniem promocji, jej celów, adresatów, środków. W pracy przedstawiono również system działań promocyjnych stosowany w bankach., oraz nowoczesne sposoby promowania wizerunku banków oraz ich produktów i usług, jakimi niewątpliwie są działania marketingowe w Internecie. Kluczowym przedmiotem pracy, jest stworzenie projektu usprawnionego systemu promocji na użytek ING Banku Śląskiego S.A. w Tarnowie. W tejże pracy wykorzystano literaturę z zakresu marketingu, promocji, oraz zamieszczono informacje pochodzące z omawianego w pracy banku.

The following diploma project makes an attempt to characterize the undoubtfully broad notion of marketing and all the fields connected to it, such as promotion. It mainly involves the characteristics of the role of marketing and promotion in a bank. In the continuously competitive market of bank services, the notions mentioned above play a very important and crucial role. Nowadays we can observe a competition which is developing all the time in a bank market especially for a retail client. Certainly it gives an advantage to the clients because the increasing competition is improving the offer of bank services. On the other hand, it compels bank insitutions to search for more innovative ideas of influencing the clients so that they can make use of the services of the given bank. The objective of the diploma project is to present all the differences between traditional marketing and the one applied in banks, taking special consideration of promotion, its objectives, recipients and means. The diploma project also presents the system of promotional operations employed in banks as well as modern methods of promoting bank images, their products and services such as marketing activities on the Internet. The crucial aim it to create a project of an improved promotional system for ING Bank Śląski S.A. in Tarnów.
Keywords: marketing; strategie marketingowe; marketing bankowy; promocja banku; ING Bank Śląski S.A.; kampania promocyjna