Specyfika gospodarki finansowej na przykładzie Krynickiej Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej w Krynicy Zdroju - Miler, Monika (My University, 2013)
Niniejsza praca przedstawia specyfikę gospodarki finansowej Spółdzielni Mieszkaniowej, jej zarys historyczny, przychody i koszty wynikające z działalności spółdzielni oraz wynik finansowy. Materiały wykorzystane w pracy zostały pozyskane ze zbiorów Biblioteki WSB -NLU w Nowym Sączu, Biblioteki PWSZ w Nowy Sączu, Sądeckiej Biblioteki Publicznej oraz Krynickiej Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko - Własnościowej w Krynicy Zdroju. Podejmowanie decyzji, mających na celu ograniczenie kosztów, to kluczowy etap w każdym procesie zarządzania. Szczególnie ważny w przypadku zarządzania zasobami mieszkaniowymi, gdyż to jak będziemy zarządzać, z pewnością będzie miało swoje odzwierciedlenie w opłatach eksploatacyjnych. Błędne decyzję mogą kosztować bardzo dużo. Dlatego też ważna jest poprawna ocena sytuacji i wybór odpowiedniej drogi. Niniejsza praca definiuje finansowe metody ograniczenia kosztów i prezentuje je na przykładzie Spółdzielni Mieszkaniowej w Krynicy Zdroju. Celem pracy jest analiza wyniku finansowego, przed i po podjęciu próby przekazania części pracowników fizycznych w zarząd obcej firmie. Została postawiona hipoteza badawcza, iż takie rozwiązanie, jest rozwiązaniem, które w znaczny sposób wpłynie na zwiększenie wyniku finansowego i tym samym poprawi sytuację finansową spółdzielni.

The thesis describes the specificity of financial management of a housing cooperative (Polish: Spółdzielnia Mieszkaniowa), its outline history, revenues and operating expenses, as well as financial result. Materials used to write the thesis originate from the collection of the Library of WSB- NLU in Nowy Sącz, the Library of PWSZ in Nowy Sącz, Public Library in Nowy Sącz and Krynicka Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko-Własnościowa (a housing cooperative) in Krynica Zdrój. Decision making focused on cost reduction is a top priority of all management processes. It is even more important in the case of managing housing assets, as the management method affects the amount of maintenance fees charged. Misguided decisions can be very costly ones. Therefore, adequate assessment of the situation and specific measures taken are of paramount importance. The thesis defines financial methods of reducing the costs and presents them based on the example of the housing cooperative in Krynica Zdrój. The thesis presents an analysis of the financial result prior to and after an attempt to outsource some blue collar work. A research hypothesis was made that such a solution would positively affect the financial result and consequently would improve the financial standing of the housing cooperative.
Specificity of financial management of housing cooperative based on the example of the Krynicka Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko - Własnościowa in Krynicy Zdroju
Keywords: spółdzielnia mieszkaniowa; zarys spółdzielczości w Polsce; zakładanie i likwidacje spółdzielni; przychody i koszty; wynik finansowy; zasady ustalania i podział wyniku finansowego