Analiza ruchu turystycznego pomiędzy Ukrainą a Polską ze szczególnym uwzględnieniem Krynicy-Zdrój - Nedilko, Ievgeniia; Subacz, Igar (My University, 2013)
W pracy została przeprowadzona analiza badawcza marketingowa w krajach takich jak: Ukraina, Polska. Analiza dotyczy ruchu turystycznego oraz sytuacji w branży turystycznej w danych krajach. Oprócz tego nawiązana współpraca ze Stowarzyszeniem Krynickiej Organizacji Turystycznej i Autorami pracy dla rozwiązania problemów oraz propozycje dla zwiększenia liczby turystów podróżujących z Ukrainy do Krynicy-Zdrój. Autorzy skupią się na szeroko rozumianej sferze turystycznej, obejmującej ruch turystyczny na Ukrainie i w Polsce, atrakcyjność Krynicy-Zdrój oraz część badawcza marketingowa. Analizie poddano również takie zmienne jak: zmiana liczby wjazdów albo wyjazdów z kraju, cena podróży, zakwaterowanie, rozrywki, hotele, poziom gospodarczy kraju, polityka. Zakres czasowy pracy to lata 1950-1999 jak wszystko powstało i jak to wyglądało i nowsze dane z lat 2000-2012. Rezultaty pomagają w zrozumieniu specyfiki każdego kraju, dotyczą przeszłości i stanu obecnego, mogą służyć do wyciągania wniosków odnośnie przyszłości badanych krajów turystycznych.

The graduate work has been conducted by marketing research analysis in countries such as Ukraine and Poland. The analysis relates to tourism and the situation in the tourism industry in the concerned countries. In addition, collaboration authors with the Association of National Tourist in Krynica-Zdrój helped to solve problems and provide proposals to increasing tourists traveling from Ukraine to Krynica-Zdrój. The authors focus on the broader field of tourism, including tourism in Ukraine and Poland, Krynica-Zdrój attractiveness and marketing research components. The analysis has included such variables as changes in the number of entries to the countries and departures from the countries, the travel costs, accommodation, entertainment, hotels, and the level of national economic policy. The scope of time scale in this graduate work is the period 1950-1999 of the beginnings until the 2000-2012 years. The results help to understand the specifics of each country, refer to the past and the present state, also it can be used to draw conclusions about the future of the countries of interest.
The analysis of tourism between Ukraine and Poland with special focus on the case of Krynica-Zdrój
Keywords: tendencje rozwoju turystyki w świecie; UNWTO; Krynica-Zdrój; strategiczna polityka rozwoju turystyki; ruch turystyczny Ukraina Polska; development world trends in tourism; the strategic policy of tourism development; Ukraine-Poland tourism development