Założenia polskiej polityki zagranicznej w latach 1989 - 1991w oficjalnych wystąpieniach premierów i ministra spraw zagranicznych - Kukulak Marta (My University, 2005)
Pierwsze lata odrodzonej polityki zagranicznej RP to przede wszystkim bezpieczne i ostrożne wyzwolenie się z zależności i ograniczeń, jakim był poddany nasz kraj do 1989 roku. Dzięki zmianom, które dokonały się w samej Polsce i dzięki korzystnej ewolucji naszego środowiska międzynarodowego oraz dzięki trafnie dobranym kierunkom i konsekwentnie realizowanym zadaniom polityki zagranicznej, Polska jest innym krajem niż w 1989 roku. Nieporównanie jest lepsza nasza pozycja międzynarodowa, jesteśmy krajem respektowanym zarówno na Zachodzie jaki i na Wschodzie. Główne zadania, które stoją przed Polską polityką zagraniczną w coraz większym stopniu wymagają lepszego zaplecza, demokratycznej stabilności, rosnącego i nowoczesnego potencjału gospodarczego, zasobów finansowych, profesjonalnych kadr oraz nieustającej kreatywności polityków i dyplomatów. Celem niniejszej pracy, jest zaprezentowanie oraz przybliżenie czytelnikowi warunków polskiej polityki zagranicznej od momentu kiedy odzyskaliśmy tak naprawdę niepodległość. Autorka pragnie pokazać na przykładzie w polityce zagranicznej naszego państwa, oraz jak Polska reprezentowała swoją strategię oraz stanowisko na arenie międzynarodowej głównie wobec naszych sąsiadów. Nowością w pracy jest kompleksowa i chronologiczna prezentacja oraz analiza wszystkich ważniejszych wystąpień z okresu od 1989 roku do końca 1991 roku, premierów i ministra spraw zagranicznych.
Keywords: polityka zagraniczna; rząd Mazowieckiego; expose premiera; polityka Polski wobec wschodu; Polska; KBWE; NATO; polityka współpracy; współpraca Wyszehradzka; rozwiązanie Układu Warszawskiego; RWPG; przemiany geopolityczne w ZSRR; stosunki polsko-rosyjskie; dyplomacja