Mini system sterowania elementami inteligentnego budynku - Broński, Artur (My University, 2012)
Szybki postęp w dziedzinie elektroniki oraz coraz większa konkurencja sprawiły, że ceny elektroniki znacznie spadły, przy równoczesnym wzroście wydajności. Obecnie, cena nie stanowi tak dużej bariery, jak w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. W związku z tym, coraz więcej inwestorów prywatnych i instytucji, coraz częściej decyduje się na wdrażanie systemów automatyki w swoich budynkach. W swojej pracy dyplomowej chciałbym poruszyć temat zastosowań pewnych rozwiązań automatyki, dzięki, którym standardowy budynek lub mieszkanie będzie można nazwać mianem inteligentnego budynku. Za cel pracy obrałem zbudowanie minisystemu automatyki domowej dla średniej wielkości obiektu. System będzie składał się z kilku modułów sterowań oraz centralnego modułu głównego sterownika, który będzie również odpowiedzialny za komunikację ze światem zewnętrznym poprzez protokół TCP/IP . Tym samym będzie pełnił rolę pośrednika między światem zewnętrznym a modułami sterowania budynku.
Mini control system of intelligent building
Keywords: automatyka; protokół TCP/IP