Rola pomocy publicznej i funduszy europejskich w budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa na rynku na przykładzie "Sądeckich Wodociągów Sp. z o.o." - Górski, Karol (My University, 2013)
W obecnych czasach, gdy na rynku działa bardzo duża liczba przedsiębiorstw niezwykle ważnym aspektem działalności jest poprawa konkurencyjności przedsiębiorstwa w stosunku do innych podmiotów działających w tej samej branży. Celem pracy jest zdiagnozowanie czy pomoc publiczna lub wsparcie z Funduszy Unii Europejskiej wpływa na poprawę konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku, a jeżeli tak to w jaki sposób. Aby możliwe było osiągnięcie celu postawiono następujące hipotezy badawcze: • Dzięki wsparciu środkami unijnymi lub pomocy publicznej przedsiębiorstwa mogą szybciej i skuteczniej budować długofalową przewagę konkurencyjną na rynku, • Pomoc zewnętrzna udzielona przedsiębiorstwu „Sądeckie Wodociągi Sp. z o.o.” przyczynia się do dynamicznego rozwoju przedsiębiorstwa na rynku. • Dzięki rozbudowanej i zmodernizowanej przy wykorzystaniu otrzymanych środków sieci wodociągowej oraz kanalizacyjnej przedsiębiorstwo „Sądeckie Wodociągi Sp. z o.o.” będzie w stanie pozyskać nowych klientów a także zwiększyć poziom zadowolenia obecnych odbiorców. Aby osiągnąć cel pracy analizie zostały poddane informacje i dokumenty otrzymane z przedsiębiorstwa „Sądeckie Wodociągi Sp. z o.o.” na temat realizowanego projektu, a także wysłuchany został wykład na temat realizacji projektu i z tego wyciągnięte zostały odpowiednie wnioski dotyczące poprawy konkurencyjności przedsiębiorstwa na rynku na skutek pomocy publicznej i funduszy europejskich. Badania przeprowadzone przez Autora pracy wykazały, iż pozyskane z funduszy europejskich środki zagwarantowały przedsiębiorstwu „Sądeckie Wodociągi Sp. z o.o.” znacznie lepszą pozycję konkurencyjną na rynku niż firma ta miała dotychczas. Największy wpływ ma na to dotarcie do większej rzeszy klientów poprzez budowę niezbędnej sieci wodociągowej i kanalizacyjnej. Dzięki zakończeniu remontu i wyposażeniu stacji uzdatniania wody, przedsiębiorstwo jest w stanie znacznie szybciej odpowiadać na coraz wyższe wymagania klientów dotyczące jakości otrzymywanego produktu w postaci bieżącej wody tym samym firma stara się realizować ich potrzeby. Większa liczba klientów pozwoli na dopracowanie oferowanych przez organizację produktów, gdyż zysk spółki zależy przede wszystkim od ich liczby. Jeżeli będzie on większy, także organizacja będzie miała większe możliwości na przeprowadzenie kolejnych inwestycji w przyszłości. Duży wpływ na to będzie miało także zwiększenie się majątku spółki o 280 mln zł, co spowoduje że będzie on wynosił po zakończeniu projektu ok. 400 mln zł.

At present times, when a large number of companies operates on the market it is an extremely important ascpect of business to improve the competitiveness of the company in relation to other businesses in the same industry. The aim of this work is to diagnose if the public aid or funding support from the European Union improves the competitiveness on the market, and if yes – how exactly. In order to achieve the target I set the following hypotheses: • Due to this support from European Union founds and public aid companies can quickly and effectively make a long-term competitive advantage, • Help granted to the company named “Sądeckie Wodociągi Sp. z.o.o” contributes the dynamic evelopment of the company on the market, • Thanks to extended and modernized with the received funds water supply and sewerage system the company “Sądeckie Wodociągi Sp. z.o.o.” will be able to gain new customers, and increase the level of satisfaction of current customers. To achieve the aim of the study, informations and documents about the project given by “Sądeckie Wodociągi Sp. z.o.o.” have been analyzed, furthermore a lecture about the project was heard, and from this appropriate conclusions concerning improving company's competitiveness on the market as a result of public aid and EU funds have been drawn. Resources carry out by the Author of the work showed that European funds will guarantee the company “Sądeckie Wodociągi Sp. z.o.o.” much better competitive position in the market than the company previously had. Reaching more customers by building up the necessary water supply and sewerage system has the biggest impact on it. Thanks to finishing the renovation, and water treatment equipment, the company is able to reply quickly on the increasingly high demands of customers concerning the quality of receiving product. So the company is trying to accomplish their needs. A larger number of customers will help the company to refine their products, as the company's profit depends primarily on the customers number. If the profit will be larger, organization will have greater opportunities to conduct another investments in the future. Company’s assets increase of 280 mln zł will have a big impact on this, because after finishing the project assets will amount to 400 mln zł.
Role of the state aid and European funds in building the competitive edge of the enterprise on the market on the example "Sądeckie Wodociągi Sp. z o.o."
Keywords: przedsiębiorstwo; działalność gospodarcza; konkurencyjność; przewaga konkurencyjna; pomoc publiczna; fundusze europejskie; company; business activity; competitiveness; competitive advantage; public aid; european funds