Ocena zdolności kredytowej osób fizycznych na podstawie Banku Spółdzielczego w Limanowej - Dudzik, Dorota (My University, 2010)
W pracy pokazano, iż proces udzielenia kredytu przez bank osobie fizycznej to szereg decyzji oraz analiza wielu aspektów minimalizujących ryzyko związane z udostępnieniem danego produktu. Pierwszy rozdział obrazuje pojęcie osoby fizycznej oraz rodzaje kredytów oferowanych przez Bank Spółdzielczy w Limanowej. Rozdział drugi zawiera obszary ryzyka kredytowego oraz sposoby jego minimalizacji poprzez ustanowienie prawnych form zabezpieczeń oraz sposób weryfikacji informacji o kliencie poprzez dostępne źródła i narzędzia. Rozdział trzeci ukazuje schemat i procedury oceny klienta pod kątem zdolności kredytowej oraz wydania ostatecznej decyzji w sprawie udzielenia kredytu. Rozdział czwarty przedstawia sposoby monitorowania obsługi rat aż do całkowitej spłaty zadłużenia i wygaśnięcia umowy kredytowej. Niniejszą pracę napisano wykorzystując głównie wewnętrzne instrukcje, regulaminy Banku Spółdzielczego w Limanowej oraz publikacje książkowe, których wykaz podano w bibliografii, a także przy pomocy materiałów i informacji zawartych na oficjalnych stronach internetowych banków, instytucji finansowych, a także na portalach poświęconych bankowości.
Evaluation of credit standing for individuals according to Cooperative Bank in Limanowa
Keywords: kredyty bankowe; kredytobiorca; bank; produkt bankowy; Bank Spółdzielczy; Bank Spółdzielczy w Limanowej; ryzyko kredytowe; zdolność kredytowa