Analiza finansowa przedsiębiorstwa na przykładzie firmy Megatrans Import-Export M. Comber - Wielowska, Paulina (My University, 2012)
Podejmowanie decyzji to najważniejszy aspekt zarządzania każdym przedsiębiorstwem. Błędne decyzje, nie poparte wcześniejszymi badaniami, podejmowane bez znajomości dokładnych danych finansowych oraz ogólnej sytuacji gospodarczej mogą doprowadzić do osłabienia kondycji przedsiębiorstwa, a w szczególnych przypadkach do jego bankructwa. Dlatego tak istotna, z punktu widzenia zarządzania przedsiębiorstwem jest wnikliwa analiza finansowa. Celem niniejszej pracy jest ukazanie jak ważna, z perspektywy przedsiębiorcy, jest analiza finansowa, wykorzystująca dane zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat, do podejmowania decyzji dotyczących dalszej strategii rozwoju na przykładzie firmy Megatrans Import-Export M. Comber

Decision making is the most important aspect of managing every enterprise. Wrong decisions, not backed up with earlier researches, made taken without knowledge of accurate financial data and the general economic situation, can lead to weak standing of the enterprise and in special cases to its bankruptcy. Therefore from a point of view of the business administration, discerning financial analysis is so essential. The purpose of this thesis is to present how important, from a perspective of the entrepreneur, for the decision making is a financial analysis, taking the advantage of data included in the balance sheet and in the profit and loss statement concerning the further development strategy on the example of the Megatrans Import-Export company M. Comber.
Financial analysis of a company on the example of Import-Export Megatrans M. Comber
Keywords: analiza finansowa; bilans; rachunek zysków i strat; wskaźniki płynności; wskaźniki zadłużenia; wskaźniki efektywności; wskaźniki rentowności; financial analysis; balance sheet; profit and loss account statement; liquidity ratios; debt ratios; efficiency ratios; profitability ratios