Klasyczne funkcje zarządzania w nowoczesnym przedsiębiorstwie - Michalik, Angelika (My University, 2014)
Zadaniem pracy było zaprezentowanie klasycznych funkcji zarządzania w nowoczesnym przedsiębiorstwie, sprawdzenie i omówienie jak klasyczne funkcje wpływają na rozwój i działanie nowoczesnego przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzono metodą ankietową wśród pracowników firmy OMEGA. Jeden z aspektów zarządzania, jakim jest kontrola, funkcjonuje w firmie prawidłowo. Większość zapytanych pracowników jest zadowolona z częstotliwości przeprowadzanych kontroli oraz ich rzeczowości i solidności. Zarządzanie firmą poprzez właścicieli odbywa się w sposób zadowalający, tak uważa zdecydowana większość pracowników. Uważają oni, że właściciele dobrze kierują firmą i dobrze ją rozwijają. Niestety także duża liczba pracowników źle ocenia organizację pracy w firmie. Ich zdaniem jest wiele do poprawy. Pomimo, iż ogólnie ocenili dobrze zarządzanie firmą, to organizacja samej pracy wypada blado. Cele i plany firmy na przyszłość są jasno określone w oczach pracowników. Ich zdaniem firma jasno przedstawiła swoje plany na przyszłość i dobrze informuje o swoich założeniach zatrudnionych w niej pracowników. Najlepiej ocenianą cechą zarządzania w firmie Omega jest kontrolowanie. Równie dobrze wypadło w oczach pracowników planowanie i kierowanie. Zdaniem pracowników ich przełożeni dobrze znają się na pracy swoich podwładnych oraz zauważają fakt, że podwładni wkładają serce w swoją pracę. Pracowników cieszy to, że są doceniani i przełożeni zauważają ich trud i wysiłek w powierzone im obowiązki. Dzięki temu są dobrze zmotywowaniu do lepszej i efektywniejszej pracy.

The goal of this study was a presentation of classic function of management in a modern company. Verification and review how the classic function of management affect on development and operation of a modern company. Research was carried out with a survey method among the OMEGA employees. One of the management aspects – audit - operates properly. Most of asked employees is satisfied with a frequency of audit conducting and its objectivity as well as reliability. Vast majority of employees is satisfied with enterprise management by its owners. In their opinion the owners run company well and develop it appropriately. Large number of employees evaluate work organization badly. In their view much remains to be improved. Despite the fact that they have evaluated enterprise management appropriately, the work organization looks badly. The company’s goals and plans for the future are clearly defined in the eyes of employees. In their opinion the company has gave a fair view of plans for the future and informs about its assumptions well. The best evaluated management feature in the Omega is auditing. Planning and managing makes favourably impression as well. In the employees’ opinion their superiors are well acquainted with the staff’s work and notice their work commitment. Workers are delighted of being recognized and that superiors notice their hardship and effort make to perform their obligations. Thanks to this they are well motivated to do better and more effective work.
Classical management functions in the modern enterprise
Keywords: ankieta; funkcje zarządzania; rozwój przedsiębiorstwa; menedżer; managing; questionnaire; management’s functions; enterprise’s development; manager; zarządzanie