Funkcjonowanie audytu wewnętrznego w jednostkach opieki zdrowotnej na przykładzie Szpitala Wojewódzkiego im. św. Łukasza w Tarnowie - Szanduła, Agnieszka (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie systemu audytu wewnętrznego w Szpitalu Wojewódzkim im św. Łukasza w Tarnowie i wskazanie elementów, które mogą być argumentem wspierającym tezę, iż system ten wspomaga procesy decyzyjne. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące istoty audytu: definicję, zakres, przedmiot audytowania. Drugi rozdział przedstawia standardy oraz zagadnienia funkcjonowania audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych ze szczególnym uwzględnieniem zakładów opieki zdrowotnej. Z tego względu został przedstawiony również Małopolski Program Ochrony Zdrowia. W rozdziale trzecim przedstawiono formalno-prawne aspekty finansowania zakładów opieki zdrowotnej oraz konieczności wdrożenia systemu audytu wewnętrznego w jednostkach sektora finansów publicznych. W czwartym rozdziale, empirycznym, opisano funkcjonowanie systemu audytu wewnętrznego, pozostającego w ścisłej korelacji z jednostkami ochrony zdrowia, na przykładzie Szpitala Wojewódzkiego im. św. Łukasza w Tarnowie. Uwagi końcowe i wnioski zostały przedstawione w podsumowaniu. Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić, że audyt w Szpitalu Wojewódzkim im. św. Łukasza w Tarnowie odgrywa bardzo dużą rolę. Dzięki niemu można uniknąć podpisania niekorzystnych umów, zawarcia nieprawidłowych kontraktów, kontrolować dostawców towarów, sprawdzać sprawozdania finansowe.
Functioning of internal audit in healthcare units based on the example of provincial hospital in Tarnów
Keywords: audyt wewnętrzny; Szpital Wojewódzki im św. Łukasza w Tarnowie; procesy decyzyjne; służba zdrowia; opieka zdrowotna; Programy Ochrony zdrowia