Bankowość mobilna, jako nowy kanał dystrybucji usług bankowych - Koszyk, Katarzyna (My University, 2011)
Postęp techniczny, który dokonał się pod koniec XX wieku, był inspirowany wynalazkami przede wszystkim z zakresu informatyki. Pojawiające się nowe rozwiązania były szybko wdrażane w praktyce, m.in. w telekomunikacji i łączności, i tym samym ułatwiały dokonywanie następnych. Ważną cechą dokonujących się przemian był ich szeroki zakres. W każdej sferze życia współczesne społeczeństwa uzależniają się od nowych metod przesyłania i przetwarzania informacji. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie wdrożenie nowych technik, które warunkują zakres i popularność ich zastosowań w praktyce. Głównym celem pracy było przedstawienie usługi bankowość mobilna, jako nowego narzędzia bankowości elektronicznej. Zostały przedstawione zagrożenia wynikające z korzystania z tej usługi oraz skupiono się nad zasadami bezpiecznego posługiwania się rachunkiem bankowym poprzez telefon komórkowy. W ostatnim rozdziale zostały poddane analizie oferty banków, świadczących usługi poprzez krótkie wiadomości tekstowe SMS i mobilny internet WAP.
Mobile banking as a new distribution channel for bank services
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość mobilna; bezpieczeństwo w bankach; produkty bankowe; usługi bankowe; dystrybucja usług; kanały dystrybucji; elektroniczne kanały dystrybucji