Praktyka działań marketingowych instytucji non-profit na przykładzie muzeum okręgowego w Nowym Sączu - Pędzich, Angelika (My University, 2010)
Celem pracy jest systematyka pojęć z zakresu marketingu instytucji non-profit oraz na tej podstawie analiza strategii marketingowej w muzeum. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy opisuje marketing instytucji non-profit, definiując to pojęcie, opisując jego rodzaje, funkcje i specyfikę (zasady oraz cele). Rozdział drugi pracy charakteryzuje działalność Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu, zarówno tę o charakterze kulturalnym, jak i edukacyjnym, omawia historię muzeum, jego zasoby i oddziały oraz prezentuje przeprowadzoną analizę SWOT. Ostatni rozdział opisuje działania marketingowe w muzeum (z polityką cenową, polityką usługi, charakterystyką zasobów ludzkich itp.) oraz kierunki rozwoju w muzeum. Informacje wykorzystane w niniejszej pracy pochodzą ze źródeł wtórnych tj. publikacji naukowych, artykułów i stron internetowych poświęconych omawianej tematyce oraz z broszur Muzeum Okręgowe. Muzeum funkcjonując w świecie konkurencji, gdzie wielość podmiotów i instytucji korzysta ze zróżnicowanych kanałów przekazu treści kulturowych, wypracowało własną strategię funkcjonowania i pozyskiwania odbiorcy poprzez ofertę, zbliżoną do tej, której ten odbiorca oczekuje. Wyniki przeanalizowanych szans i zagrożeń wskazują, iż otoczenie z pewnością stwarza więcej szans rozwoju. Instytucja posiada sprecyzowaną i dobrze zorganizowaną kompozycję marketingową. Jest jeszcze wiele wyzwań, przed którymi stoi Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu. Zadania te wymagają dużego nakładu pracy. Uatrakcyjnienie muzeum dla klientów wpłynie pozytywnie na rozpoznawalność marki.
The practice of business affairs of non-profit institutions to follow the example of the district museum in Nowy Sacz
Keywords: instytucja non-profit; marketing non-profit; Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu; marketing-mix; analiza SWOT