Procedura zakładania działalności gospodarczej, analiza oraz wybór formy ewidencji podatkowej - Barabasz, Paweł (My University, 2011)
W Polsce sektor małych i średnich przedsiębiorstw stał się bardzo ważnym czynnikiem, nie tylko kształtującym rynek, ale również wpływającym bardzo pozytywnie na gospodarkę kraju. Rozwijając ten segment gospodarki, zbliżamy się do państw zachodnich, w których od dawna panuje już sytuacja, z jaką obecnie mamy do czynienia w Polsce. Małe i średnie przedsiębiorstwa stanowią największy odsetek firm świadczących swoje usługi lub też oferujących swoje towary. Są to również podmioty rynku, które dostarczają ponad połowę PKB, jak w przypadku Polski. Jednym z podstawowych i największych problemów przy prowadzeniu działalności gospodarczej jest zawiłość polskiego prawa podatkowego. Istnieją również inne bariery, jak np. finanse. Finansowanie przedsiębiorstwa – szczególnie w początkowym okresie jego funkcjonowania – jest również przeszkodą w swobodnym i płynnym rozwoju firm z sektora MSP. W prezentowanej pracy wykorzystana została literatura naukowa, informacje zawarte na stronach instytucji państwowych oraz akty prawne. Ramy czasowe pracy zostały zakreślone między rokiem 2006 a 2009. Sektor MSP stał się przedmiotem wielu analiz, które mają na celu wychwycenie przeszkód i barier w prowadzeniu takich przedsiębiorstw. Jako element napędzający gospodarkę, małe i średnie przedsiębiorstwa są narażone na wiele zagrożeń. Jedną z głównych barier jest trudny i ograniczony dostęp do źródeł finansowania.
The procedure of engaging in business activity, selection and analysis of form of tax registry
Keywords: przedsiębiorstwo; przedsiębiorczość; prawo podatkowe; działalność gospodarcza; małe i średnie przedsiębiorstwa; rachunkowość podatkowa; opodatkowanie; źródła finansowania