Budżetowanie szkoły na przykładzie Zespołu Szkół Podstawowo-Gimnazjalnych w Królowej Górnej - Poręba, Lucyna (My University, 2009)
Tematem pracy jest budżetowanie szkoły przedstawione na przykładzie Zespołu Szkół Podstawowo-Gimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Królowej Górnej. Ta placówka oświatowa jest szkołą publiczną, w której kształcenie uczniów odbywa się całkowicie bezpłatnie. Działalność szkoły finansowana jest z budżetu państwa lub budżetu Gminy Kamionka Wielka, ponieważ jest to jednostka budżetowa. Podstawę gospodarki finansowej szkoły stanowi plan finansowy lub inaczej mówiąc plan dochodów i wydatków. Celem pracy jest przedstawienie analizy budżetów Zespołu Szkół Podstawowo - Gimnazjalnych w Królowej Górnej w latach 2007-2009. Dochodami zarówno szkoły podstawowej jak i gimnazjum są w zdecydowanej większości subwencje oświatowe. Dochody gimnazjum są wyższe niż dochody szkoły podstawowej. Dzieje się tak, ponieważ przyznawana subwencja oświatowa zależy między innymi od wielkości wynagrodzeń. Wynagrodzenie dyrektora, funkcjonowanie świetlicy oraz zatrudnienie pedagoga zalicza się do wydatków ponoszonych przez gimnazjum. Oprócz tego gimnazjum otrzymuje środki na nauczanie języka obcego, a to z kolei wiąże się z zatrudnieniem dodatkowego pracownika. Poza tym, w gimnazjum przysługuje nauczycielom więcej godzin niż w szkole podstawowej o prawie pół etatu. Wszystko to powoduje, że gimnazjum ponosi większe wydatki, zatem musi mieć większe dochody. Budżetowanie jest jednym z ważniejszych procesów w działalności szkoły. To od budżetowania zależy wysokość wynagrodzeń pracowników i wysokość pokrycia wydatków ponoszonych przez placówkę budżetową.
Education budgeting on the example of school complex in Królowa Górna
Keywords: finansowanie szkolnictwa; budżet gminy; budżet; zarządzanie szkolnictwem