Aspekty polsko – słowackiego sąsiedztwa na przykładzie Spisza i Orawy - Malik, Bogumiła (My University, 2015)
W niniejszej pracy poddano analizie stosunki polsko – słowackie na przykładzie przygranicznych regionów Spisza i Orawy. Badania przeprowadzono stosując metodę analizy tekstów źródłowych oraz opracowań naukowych. Podstawowym celem pracy było przedstawienie kształtowania się stosunków polsko – słowackich na przestrzeni wieków ze szczególnym uwzględnieniem okresu dwudziestolecia międzywojennego, II wojny światowej a także czasów współczesnych. Analizując stosunki polsko – słowackie przedstawiono także źródła i przyczyny sporów dotyczących ziem Spisza i Orawy. W prowadzonych badaniach starano się zachować zasadę korzystania zarówno z polskich, jak i ze słowackich opracowań. W celu lepszego zobrazowania materiału badawczego w niniejsze pracy często wykorzystywano mapy przedstawiające informacje dotyczące spornych terenów oraz sytuacji geopolitycznej w Europie. Ponadto autor poddaje własnej ocenie rozwój stosunków polsko – słowackich, nie ograniczając się jedynie do chronologicznego przedstawienia sytuacji na pograniczu.

The thesis presents an analysis of the Polish-Slovak relationships on the example of the Spisz and Orava regions. Research was carried out using the method of analysis of source texts and scientific studies. The primary objective of the study was to present the development of the Polish-Slovak relationships over the centuries, with particular emphasis on the interwar period, World War II and the present day. Analyzing the Polish – Slovak relations also shows the sources and causes of disputes regarding the Spisz and Orava regions. In this study, efforts were made to preserve the principle of using both the Polish and the Slovak studies. To better illustrate the research, material in this work often used maps showing information on the disputed areas and the geopolitical situation in Europe.
Aspects of Polish - Slovak Neighborhood on the Example of Spisz and Orava
Keywords: Polska; Słowacja; Czechosłowacja; Spisz; Orawa; konflikty graniczne; polityka etniczna; współpraca; polityka zagraniczna; Poland; Slovakia; Czechoslovakia; Spisz; Orava; border conflicts; ethnic politics; cooperation; foreign policy