Grupa Nowy Styl z perspektywy najważniejszych wskaźników finansowych ze szczególnym akcentem na analizę rentowności w ujęciu księgowym i ekonomicznym - Zajdel, Marcin (My University, 2010)
Niniejsza praca przedstawia analizę przedsiębiorstwa Nowy Styl Group. Obejmuje ona opis metod analizy finansowej oraz najważniejszych wskaźników ze szczególnym naciskiem na analizę rentowności w oparciu o nowoczesne miary zyskowności. W rozdziale I opisane zostały istota oraz rola analizy finansowej przedsiębiorstwa, biorąc pod uwagę źródła oraz metody analizy finansowej. Rozdział II traktuje o analizie wskaźnikowej, uwzględniając przy tym szczególnie analizę rentowności. W rozdziale III natomiast opisana jest analiza rentowności w oparciu o nowoczesne miary zyskowności, gdzie rozwinięte są informacje dotyczące mierników EVA, CVA, CFROI oraz SVA. Rozdział IV zawiera z kolei analizę ekonomiczno – finansową spółki Nowy Styl Group. Zawierają się w nim informacje dotyczące analizy pionowej i poziomej bilansu, rachunku zysku i strat, przepływów pieniężnych, a także analizę wskaźnikową spółki oraz ocenę potencjału kreacji wartości przy pomocy miernika EVA. Przedstawione w niniejszej pracy narzędzia finansowe służą przede wszystkim budowaniu planów przedsiębiorstw, systemowi motywacyjnemu oraz pomiarowi osiągnięć, przez co znacznie podnoszą jakość oraz sprawność zarządzania firmą.
Nowy Styl Group from perspective of the most important financial analysis ratios with the special emphasis on both accouting and economic profitability evaluation
Keywords: przedsiębiorstwo; analiza ekonomiczna; wskaźniki finansowe; analiza finansowa