Formy ewidencji działalności gospodarczej w małych i średnich przedsiębiorstwach - Niewiadomy, Marcin (My University, 2014)
Sektor małych i średnich przedsiębiorstw ma ogromny wpływ na rozwój polskiej gospodarki. Każda działalność gospodarcza podlega opodatkowaniu, dlatego bardzo ważnym elementem jej prowadzenia jest wybór odpowiedniej formy opodatkowania. Polskie prawo przewiduje cztery formy rozliczania podatku: kartę podatkową, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, zasady ogólne z zastosowaniem skali podatkowej oraz zasady ogólne z zastosowaniem jednolitej 19% stawki podatku. Każda z wymienionych metod ma swoje wady i zalety oraz różni się pod względem stopnia sformalizowania i sposobu rozliczania podatku. Najmniej skomplikowana jest karta podatkowa, najbardziej złożone są zasady ogólne. Na przykładzie danych finansowych sklepu spożywczo przemysłowego za rok 2013 przedstawiono praktyczny aspekt każdej z nich. Z przeprowadzonych badań wynika, że wysokość podatku do zapłaty przy zastosowaniu poszczególnych metod jest zdecydowanie zróżnicowana. Najmniej skomplikowane metody okazały się najmniej ekonomiczne, natomiast najbardziej korzystna okazała się metoda najbardziej złożona, czyli zasady ogólne z zastosowaniem skali podatkowej. Oczywiście taki stan rzeczy nie jest regułą i w przypadku każdego przedsiębiorstwa wyniki mogą być zdecydowanie odmienne.

The sector of small and medium sized enterprises has a huge influence on Polish economic development. All economic activities are subject to taxation, therefore a very important part of conducting business is to choice of an appropriate form of taxation. Polish law include four tax settlement form: tax card, tax on recorded revenue without deductible costs and settling taxes in line with general principles (using two methods to calculate tax). Each of these forms have disadvantages and advantages as well as difference between the degree of formalization and manner of tax settlement. The least complicated is tax card and the most complex is settling taxes in line with general principles. The financial data of industrial general store from 2013 is good example for showing practical sides of every taxation form. Carried out research shows that the amount of tax is completely different on each method. The least complicated method has turned out to be the lowest estimate economically while the most favorable is the most complex. Obviously it is not the rule so results might be various according to different company.
Forms of records economic activity in small and medium sized enterprises
Keywords: podatek; rachunkowość; przychód; działalność gospodarcza; tax; accountancy; income; economic activity; małe i średnie przedsiębiorstwa; karta podatkowa; small and medium sized enterprises; tax card