System motywowania pracowników w firmie DAKO - Kowalik, Agnieszka (My University, 2011)
Kluczowym celem napisania tejże pracy jest analiza systemu motywowania pracowników w firmie DAKO. Na tej podstawie będzie można dokonać oceny tego systemu i zaproponować jego ulepszenia. W pierwszym rozdziale przedstawiłam pojęcie motywacji, a także dokonałam klasyfikacji teorii motywacji. Drugi rozdział to charakterystyka firmy DAKO, który zawiera informacje na temat firmy dotyczące jej genezy i rozwoju, struktury organizacyjnej, misji i celów, jak również charakterystyki branży, czyli stolarki otworowej, którą zajmuje się firma. Rozdział trzeci to metodologiczne zagadnienia niniejszej pracy, czyli cel, w jakim została napisana, postawienie i lustracja hipotez pracy, opis wykorzystanych materiałów i metod badawczych oraz charakterystyka obszaru badawczego. Rozdział ten zawiera także wyniki badań oraz ich analizę i weryfikację postawionych hipotez. Dopełnienie tej części pracy stanowi podrozdział przedstawiający propozycje zmian w systemie motywowania firmy DAKO na podstawie otrzymanych i przeanalizowanych wyników badań. Praca ta potwierdza, iż pracownicy firmy bardzo cenią sobie odpowiednie wynagrodzenie, co więcej niedostosowanie umiejętności i kwalifikacji do pracy, jaką wykonują jest dla nich demotywujące. Należy także podkreślić, że prawidłowy system motywowania pracowników to zarówno czynniki finansowe jak i pozafinansowe, więc głównie na nich ten system powinien się opierać.
Employees' motivation system in DAKO company
Keywords: motywowanie; motywacja pracowników; teorie motywacji; system motywacyjny przedsiębiorstwa; systemy motywacyjne; motywacja do pracy