Wspieranie terapii osób niepełnosprawnych Funduszami Unii Europejskiej. Na przykładzie warsztatów terapii zajęciowej m.in. "Warsztatów Terapii Zajęciowej" w Nowym Sączu działających przy Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Dzieci Niepełnosprawnych Ruchowo i Umysłowo „Nadzieja” - Legutko Anna (My University, 2005)
Niepełnosprawność jest nieodłącznym elementem ludzkiej egzystencji począwszy od czasów pradawnych aż po dzień dzisiejszy. Już u twórców antycznej literatury, później w Piśmie Świętym mogliśmy przeczytać o cudownych uzdrowieniach osób niewidomych, paralityków. Ówczesny stosunek do osób niepełnosprawnych był diametralnie różny od dzisiejszego. Zmiany zachodzące na przestrzeni wieków ukierunkowały się ku dobremu. Pomimo pozytywnych przeobrażeń i coraz większej świadomości społeczeństwa na temat niepełnosprawności wciąż potrzebna jest walka o godność osób niepełnoprawnych i ich pozycję w środowisku, w którym, na co dzień żyją. Dawniej społeczeństwa ukrywały niedoskonałości człowieka, zamykały niepełnosprawnych przed światem. Obecnie jesteśmy otwarci na drugiego człowieka a w szczególności na tego, któremu jest potrzebna nasza pomoc. Konsekwencją przemian społecznej mentalności jest poszukiwanie alternatywnych rozwiązań i dróg harmonijnego współżycia. Teraz, kiedy Polska jest już w Unii Europejskiej, pojawiły się nowe, większe możliwości pomocy osobom niepełnosprawnym. Celem napisania tej pracy było zaznajomienie się z funduszami Unii Europejskiej, które swoim działaniem obejmują niepełnosprawnych. Zapoznanie się z rodzajami i korzyściami, jakie osiągają instytucje działające na rzecz niepełnosprawnych korzystając z funduszy oraz zwrócenie uwagi na niepełnosprawność i jej miejsce w społeczeństwie. Zamierzeniem autorki niniejszej pracy było pokazanie, że nie jest to temat „tabu” i że dotyczy tak naprawdę każdego z nas bez względu na to czy dzisiaj określamy siebie jako osoby w pełni sprawne czy niepełnosprawne.
Keywords: osoby niepełnosprawne; warsztaty terapii zajęciowej; koszty prowadzenia warsztatów terapii zajęciowej; fundusze wspierającee osoby niepełnosprawne; fundusze strukturalne; WTZ w Nowym Sączu; Stowarzyszenie „Nadzieja”