Analiza wdrożenia systemów informatycznych w KRUS - Mosz, Marcin (My University, 2009)
Niniejsza praca jest wynikiem analizy porównawczej systemów informatycznych wykorzystywanych przez sektor publiczny KRUS – Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w odniesieniu do usług jak i wewnętrznych procesów tej organizacji. Analizie zostały poddane systemy informatyczne użytkowane od początku istnienia instytucji, ich wzajemne relacje oraz zmiany wymuszone dynamicznymi potrzebami użytkowników. Celem głównym jest analiza informatyzacji KRUS, poprawność wdrożenia, sprawdzenie a zarazem analiza podjętych decyzji dotyczących wdrożenia systemów informatycznych w Oddziale Regionalnym KRUS pod kątem niezawodności i zgodności z literaturą poświęconą temu tematowi. Sprawdzono czy konfiguracja usług, a także techniki zwiększające wydajność systemów oraz wdrożone usprawnienia spełniają swoją rolę tzn. czy zarządzanie i praca w danej jednostce organizacyjnej jest bardziej wydajna. Cel główny został rozszerzony o cele szczegółowe. W celach szczegółowych zostały zbadane pojawiające się w przedsiębiorstwie, występujące podczas informatyzacji firmy podjęte decyzje. Zagadnienia napotkane i związane z wdrożeniem oprogramowania zostały zbadane pod kątem czy ma być to: oprogramowanie standardowe, systemy dedykowane lub też systemy zintegrowane. Zbadano czy podejmując decyzję o wyborze systemu postępowano zgodnie z kanonem opisanym w literaturze. Każda organizacja posiada pewien zestaw podstawowych funkcji, które są niezbędne do osiągnięcia jej celów. Zbadane i opisane zostało wdrożenie zintegrowanego systemu, usprawnienie jego działalności, do czego bodźcem stała się chęć kontrolowania i sterowania przedsiębiorstwem jak również jego rozwój i chęć posiadania nowoczesnych narzędzi. Ze względu na stronę techniczną można wyróżnić zbadane cele: centralne gromadzenie danych, możliwość zmian i dopasowania aplikacji, szybki dostęp do informacji, przejrzysty i czytelny interfejs użytkownika, raportowanie, rozbudowa i modernizacja – rozbudowa o kolejne moduły. W pracy skupiono się również na analizie problemu dotyczącego: wspomagania i umiejętnego projektowania oprogramowania spełniającego wymagania stawiane przed aplikacjami wykorzystywanymi w takiej administracji publicznej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział poświęcony został ogólnym informacjom o Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Opisana została gospodarka finansowa, zadania, jak i polityka jakości i bezpieczeństwa KRUS. Drugi rozdział sięga do teorii z zakresu inżynierii systemów informacyjnych, odnosi się do fachowej literatury. Opisuje jaką funkcjonalność powinny mieć tego typu aplikacje i niezbędne mechanizmy dotyczące przetwarzania danych. Trzeci rozdział zawiera opis systemów i infrastruktury wykorzystywanej w KRUS. Opisane zostały w nim aplikacje biznesowe, ich możliwości, zalety oraz wady. Sposoby dostępu do funkcji, zastosowanie, bezpieczeństwo, łatwość, korzyści z przechowywania ważnych danych, kontrola dostępu do nich, wspólna praca wielu użytkowników. Czwarty rozdział został poświęcony analizie podjętych decyzji, dotyczących wdrożonego oprogramowania. W rozdziale tym jest mowa o tym czy zastosowane systemy informatyczne w KRUS’ie spełniają określone w literaturze wymogi. Zbadano również, czy oprogramowanie wdrożone zostało fachowo i zgodnie z literaturą – zgodnie z obowiązującymi normami.
Analysis of the implementation of information systems in KRUS
Keywords: system ubezpieczeń społecznych; systemy informatyczne; wdrożenie systemów informatycznych; ubezpieczenia rolnicze