Działalność kredytowa banku spółdzielczego (Na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego – studium przypadku) - Król, Katarzyna (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie nieodzownej roli, jaką pełnią banki spółdzielcze w kredytowaniu społeczności wiejskiej. W dobie powszechnego zapotrzebowania na środki finansowe, rolnicy, nie należący przecież do grup najzamożniejszych, są wręcz skazani na potrzebę zaciągania kredytów bankowych, które potrzebne są do prowadzenia podstawowej produkcji rolnej. Banki spółdzielcze doskonale wywiązują się z oczekiwań, jakie stawiają im rolnicy indywidualni, jak i mniejsze lub większe przedsiębiorstwa rolne. W swojej pracy pragnę zwrócić szczególną uwagę na działalność kredytową banków spółdzielczych, na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego, a zwłaszcza zaprezentować przede wszystkim: •procedury oceny zdolności kredytowej kredytobiorców, •wykorzystanie kredytów i ich spłata, •charakterystyka portfela kredytowego Łąckiego Banku Spółdzielczego i Banku spółdzielczego w Starym Sączu. ROZDZIAŁ I – tu przedstawiony został zarys historii systemu bankowego w Polsce i na świecie. Bankowość ma wielowiekową tradycję gdyż banki znane były już w starożytności. Rozdział ten opisuje podstawowe zmiany jakimi ulegał system bankowy na przestrzeni wieków. Te ogromne przeobrażenia były konsekwencją zmian gospodarczych, społecznych i politycznych. W wyniku tych zmian ukształtowała się obecna struktura systemu bankowego. ROZDZIAŁ II – została ujęta charakterystyka tycząca się istoty i funkcji banku spółdzielczego. Określa również zakres jego działania i zadania jakie stoją przed sektorem spółdzielczym, zwłaszcza w nowych warunkach jakie przyniosło wstąpienie do struktur Unii Europejskiej. ROZDZIAŁ III – zawiera informacje dotyczące funkcjonowania kredytu bankowego, a także jego cechy, funkcje i rodzaje. Przedstawiono tu także formy zabezpieczenia się przed ryzykiem kredytowym, które jest nieodłącznie związane z działalnością bankową. ROZDZIAŁ IV – opiera się na przeprowadzonej analizie empirycznej w odniesieniu do kwestii opisowych wcześniej wspomnianego rozdziału 3-ego. Przy analizie omawianego problemu posłużono się konkretnym przykładem, jakim jest Łącki Bank Spółdzielczy, który porównano z Bankiem Spółdzielczym w Starym Sączu, a dokładnie rzecz ujmując struktura i dynamika akcji kredytowej, obejmująca lata 2004-2006.
Lending activity of a cooperative bank - Łącki Bank Spółdzielczy – case study
Keywords: banki spółdzielcze; system bankowy; kredyt bankowy