Rentowność inwestycji w odnawialne źródła energii na przykładzie aeroenergetyki w świetle projektu nowej ustawy o odnawialnych źródłach energii - Skrzypiec, Aldona (My University, 2012)
Coraz większe zapotrzebowanie energetyczne, wzrost kosztów wydobycia paliw kopalnianych czy aspekty ekologiczne to jedne z podstawowych argumentów dla rozwoju rynku odnawialnych źródeł energii. Od kilku lat rynek ten nabiera tempa, wzbudza coraz większe zainteresowanie inwestorów oraz staje się przedmiotem wielu analiz naukowych. Na dzień dzisiejszy nie ma alternatywy dla rozwoju energii odnawialnej, dlatego też w niniejszej pracy podjęto zagadnienie rentowności farm wiatrowych przy uwzględnieniu obecnych i prawdopodobnych uwarunkowań prawnych. Punktem wyjścia dla przeprowadzenia analizy rentowności było omówienie podstawowych terminów wiążących się z funkcjonowaniem na rynku energii, przeanalizowanie obowiązujących międzynarodowych i krajowych aktów prawnych, a także przegląd sektora odnawialnych źródeł energii. Analizę rentowności przeprowadzono w oparciu o dane ekonomiczne uzyskane w Centrum Energetyki Odnawialnej Sp. z o.o. Na ich postawie ustalono podstawowe wskaźniki ekonomiczne funkcjonowania farmy wiatrowej w obecnych warunkach prawno - ekonomicznych. Mając na uwadze toczące się uzgodnienia społeczne w zakresie wprowadzenia nowych rozwiązań na rynku energetycznym, koszty i przychody działalności farmy wiatrowej przeanalizowano również przy uwzględnieniu tych zmian.

The increasing energy demand, the increase in production costs of fossil fuels and environmental aspects are one of the main reasons for the development of the renewable energy market. For several years, the market is gaining momentum, arousing growing interest of investors and is the subject of many scientific studies. At present there is no alternative to the development of renewable energy, and therefore in this study focuses on the issue of profitability of wind farms taking into account the current and probable legal requirements. The starting point for the analysis was to discuss the viability of key terms associated with the functioning of the energy market and analyze the current international and national laws, and a review of the renewable energy sector. Profitability analysis was based on economic data obtained from the Centre for Renewable Energy Ltd. Based on collected data the basic economic indicators of the wind farm operation in the current legal and economic conditions were established. In view of the ongoing social arrangements for the introduction of new solutions in the energy market, the costs and revenues of the wind farm activity was also analyzed in the light of these changes.
Return on investment in renewable sources of energy on the example of aeroenergy project in the light of a new law on renewable energy sources
Keywords: farma wiatrowa; odnawialne źródła energii; rynek energetyczny; rentowność farmy wiatrowej; wind farm; renewable energy; energy market; the profitability of wind farm