Analiza transportu materiałów niebezpiecznych na przykładzie paliw płynnych w przedsiębiorstwie „ORLEN” - Jaje, Paweł (My University, 2015)
W pracy zostały przedstawione zagadnienia związane z przewozem materiałów niebezpiecznych na przykładzie paliw. Dla bliższego przedstawienia tematu przedstawiono klasyfikacje, główne problemy i środki transportu. Kolejne rozdziały prezentują prawne uwarunkowania transportu, zasady kontroli, a także ocenę działalności prowadzonej przez firmę Orlen. Przedstawione zagadnienia oraz ocena pokazują że w tym rodzaju transportu szczególnie ważne jest przestrzeganie wszelkich zasad.

In my thesis, I have specified issues regarding the transport of dangerous materials, using fuel as an example. In order to take a closer look on mentioned topic, classification, main problems and means of transporting were specified as major aspects. Further chapters are regarding the transport in terms of law, rules of controlling and also evaluation of Orlen's company actions. Following issues and judgement shows that in this type of transporting, following the rules is extremely important.
Analysis of the transport of dangerous goods on the example of liquid fuels in the company "ORLEN"
Keywords: transport; materiały niebezpieczne; paliwa; cysterna; transport; hazardous materials; fuel; tank