System okresowych ocen pracowników jako element polityki personalnej firmy - Batkowski Maciej (My University, 2005)
W przedsiębiorstwach działających na polskim rynku coraz większą rolę przywiązuje się do zarządzania personelem. Coraz powszechniejsze staje się wykorzystywanie narzędzi wspierających optymalne zarządzanie kadrami, wśród których szerokie zastosowanie znajdują oceny okresowe. Ocenianie wpływa na lepsze wykorzystanie potencjału pracowników, co rzecz jasna przyczynia się do lepszego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Dlatego też, w burzliwości dzisiejszego otoczenia przywiązuje się ogromna wagę do zasobu jakim jest kapitał ludzki, upatrując w nim źródło trwałej przewagi konkurencyjnej. Współcześnie systemowi ocen okresowych przypisuje się bardzo istotnie i ważne znaczenie jeśli chodzi o całokształt zarządzania kapitałem ludzkim. W głównej mierze jest to spowodowane możliwościami wykorzystania owych systemów na użytek praktycznie wszystkich faz procesu związanego z kształtowaniem polityki personalnej w przedsiębiorstwie. Tworzenie, kształtowanie i wdrażanie polityki personalnej zarówno w wymiarze ogólnym jak i strategicznym jest procesem ciągłym, prowadzonym nieustannie, a zmiany dokonujące się w otoczeniu wprost wymuszają bieżące wprowadzanie modyfikacji w tym zakresie. System ocen okresowych jest narzędziem, które odpowiednio skonstruowany i zastosowany będzie stanowić niezastąpione narzędzie, wspomagające procesy decyzyjne związane z zarządzaniem kapitałem ludzkim organizacji. Niniejsza praca stanowi próbę weryfikacji hipotez dotyczących funkcjonującego w badanym przedsiębiorstwie systemu okresowych ocen pracowników względem wybranych elementów polityki personalne. Do głównych celów należy zweryfikowanie powiązania systemu okresowych ocen pracowniczych z polityką personalna przedsiębiorstwa oraz analiza oddziaływania i wykorzystania wyników ocen okresowych Banku „X” w procesie formułowania owej polityki. Celem szczegółowym pracy jest między innymi identyfikacja i scharakteryzowanie funkcjonującego w Banku systemu ocen okresowych oraz ukazanie procedur związanych z ocenami okresowymi w badanym przedsiębiorstwie. Ponadto przedstawienie definicji „polityki personalnej” oraz „SOOP” zaczerpniętych z literatury, określenie etapów budowy, celów i funkcji systemów ocen okresowych, wyodrębnienie miejsca i funkcji polityki personalnej w organizacji oraz scharakteryzowanie elementów jej realizacji.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka personalna; SOOP; okresowe oceny pracowników; przedsiębiorstwo