Telewizyjna reklama samochodów. Analiza w perspektywie psychologii poznawczej - Majerczyk, Michał (My University, 2013)
Autor postanowił opisać swoje pasje, które zainteresowały go podczas studiów. Jedną z nich była reklama, drugą - psychologia poznawcza, zwana kognitywną, a także zagadnienia związane z marketingiem oraz motoryzacja, bez której człowiek nie mógłby osiągnąć tak wiele. Praca ma charakter badawczy. Dzięki niej autor pokazał rolę massmediów, istotę reklamy, psychologiczne uwarunkowania zachowań konsumentów itp. Głównym problemem badawczym była analiza telewizyjnej reklamy samochodów w perspektywie psychologii poznawczej. Postanowiono zbadać, między innymi, kto jest bardziej podatny na reklamę telewizyjną? Na co szczególnie należy zwracać uwagę przy konstruowaniu reklamy? Czy sytuacja finansowa ma wpływ na to, jak konsumenci odbierają reklamę? Czy przy tworzeniu filmu reklamowego powinna być pokazywana osoba publiczna, gwiazda ekranu, sportu, muzyki? Czy reklamy są nadawane zbyt często? Dzięki odpowiednio zadanym pytaniom można było zastosować właściwą metodę badawczą. Uzyskane wyniki pozwoliły ustalić, jakimi mechanizmami kierują się konsumenci podczas oglądania reklam i na co zwracają uwagę. W badaniach odkryto, że najczęściej są to humor, muzyka oraz celebryci. Mimo wszystko jednak ludzie kierują się analizą przed zakupem. Głównym zamiarem pracy było wyodrębnienie narzędzi i pokazanie jakimi konsument kieruje się uczuciami, myślą oraz jak ważna jest zdobyta wiedza oraz doświadczenie.

The Author decided to describe his passions, In which he was during his studies. One of those was advertising, the second - cognitive psychology called cognitive, as well as issues related to marketing and the automotive industry, that without them man could not have achieved so much. The Work is a test. Author showed the role of the mass media, the essence of advertising, psychological determinants of consumer behavior, etc. The main problem of the research was the analysis of television advertising for cars in the perspective of cognitive psychology. It was decided to investigate, among others, who are more susceptible to television advertising. On What should the designer pay attention when creating an advertising has the financial situation an impact on how consumers perceive advertising? Should the creation of advertising film show a public figure, movie stars, athlete, musician? and are ads broadcast too often? Thanks to well-asked questions appropriate test method can be applied. The obtained results allowed to determine what mechanisms are driven by consumers when watching ads, and as pointed out. The study shows that mostly humor, music and celebrations. In spite of this, people still manage to study before buying. The main intention of this study was to isolate just the tools and show what the consumer is guided by feelings, thinking, and the importance of knowledge and experience gained.
Television advertising cars. The analysis in the perspective of cognitive psychology
Keywords: marketing; reklama; psychologia poznawcza; subteoria kontekstualna; ankieta; marketing; advertising; cognitive psychology; subtheory contextual; questionnaire