Problematyka zarządzania nieruchomościami w gminie Tarnów - Medyńska, Anna (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza efektywności zarządzania nieruchomościami w gminie Tarnów, tzn. jaki wpływ na finanse gminy ma sposób zarządzania jej nieruchomościami. Część teoretyczną pracy stanowi studium aktualnej literatury z zakresu szeroko rozumianej teorii samorządu terytorialnego oraz inwestycji, natomiast w części badawczej wykorzystano materiały źródłowe udostępnione przez Urząd Gminy Tarnów. W pierwszym rozdziale scharakteryzowano pojęcie gminy, jako formy realizacji demokracji pośredniej i bezpośredniej. Zaprezentowane w drugim rozdziale informacje dotyczą m.in. sposobu pozyskiwania oraz zarządzania nieruchomościami, jak również ustalenia źródła dochodów płynących z nieruchomości do jednostek samorządu terytorialnego. Rozdział trzeci przedstawia sposób analizy problematyki zarządzania nieruchomościami w gminie Tarnów, wyjaśniając cel, zasady oraz metody pozyskiwania informacji. Z kolei czwarty rozdział stanowi zestawienie podstawowych informacji z zakresu : stanu gruntów, zbywania oraz nabywania nieruchomości przez gminę jak również udziały gminy w spółkach. Piąty rozdział poświęcony został ogólnej charakterystyce gminy Tarnów. Kolejny rozdział zawiera zestawienie danych o zasobie mieszkaniowym gminy Tarnów, pozwalających na analizę efektywności zarządzania nimi. Ostatni rozdział dotyczy gospodarki finansowej gminy i opisuje strukturę budżetu, wskazując udział podatku od nieruchomości w budżecie gminy w latach 2003-2007 , jak również wpływy i wydatki z gospodarki mieszkaniowej.
The problems commented with management of properties in the community of Tarnów
Keywords: gmina; gospodarka nieruchomościami; mienie komunalne; nieruchomości