Praktyka praw człowieka a praktyka dyplomatyczna - Holcman Agnieszka (My University, 2000)
Niespełna 50 lat po proklamowaniu Powszechna Deklaracja Praw Człowieka stała się kamieniem węgielnym wszelkich działań na rzecz obrony praw człowieka. To za sprawą Deklaracji pojęcie godności - źródła praw człowieka weszło na trwałe do języka współczesnego prawa międzynarodowego i konstytucyjnego. Przyjęcie przez rząd Cartera kryterium przestrzegania praw człowieka jako istotnej przesłanki polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych bardzo wzmocniło znaczenie tej koncepcji w polityce międzynarodowej. W tym okresie prawa człowieka przestały być tylko ideologią świata demokratycznego, stanowiącą odpowiedź na wyzwanie komunizmu. Konsekwentne podtrzymywanie doktryny przez rząd Regana przyczyniło się niewątpliwie do wzrostu wiary w jej sens praktyczny i skutecznie dezawuowało ideologię komunistyczną. Natomiast od czasu upadku systemu komunistycznego znów widać niekonsekwencję w stosunku polityki międzynarodowej do praw człowieka. Z jednej strony daje się zaobserwować cyniczne wręcz ich podporządkowanie interesom ekonomicznym, z drugiej zaś prowadzone są działania instytucjonalizujące i wzmacniające sankcje w przypadku drastycznego łamania tych praw. Kryzys kosowski uzewnętrznił, że formuje się nowy ład międzynarodowy i ukazał to z jakże wielką nadzieją. Ale jednocześnie mamy do czynienia z innym kryzysem - z kryzysem czeczeńskim - w związku z którym znów słyszymy o zasadzie równowagi potęg, jakbyśmy powracali do starego sposobu myślenia. Kryzys ten aktualizuje pytanie: czy zasady polityki są ponad porządkiem moralnym. W niniejszej pracy zostaną omówione: geneza i rozwój nowoczesnych kodyfikacji praw człowieka. Szczególna uwaga będzie zwrócona na Powszechną Deklarację Praw Człowieka wobec jej przełomowego znaczenia w tym względzie. Przedstawiono reakcję Organizacji Narodów Zjednoczonych na gwałcenia praw człowieka w Tybecie, Kosowie i Czeczenii.
Keywords: prawa człowieka; stosunki międzynarodowe; Tybet; Kosowo; Czeczenia; Deklaracja Praw Człowieka; dyplomacja; Amnesty International; Human Rights Watch; ONZ; konflikty etniczne