Proces przystosowania przedsiębiorstwa branży mleczarskiej do wymogów Unii Europejskiej na Przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu - Gargula Przemysław (My University, 2006)
Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia. Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia. Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej.
The adaption percentage of a dairy company to the European Union requirements on the example Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu
Keywords: proces przystosowania; wymogi UE; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska; system HACCP; zakłady produkcyjne; system jakości; prtzemysł spożywczy