Zalety i wady budżetu zadaniowego - Augustyn Agnieszka (My University, 2006)
Władze samorządowe, wychodząc naprzeciw potrzebom i zainteresowaniom społeczności lokalnych, zaczynają poszukiwać bardziej skutecznych metod i narzędzi zarządzania swoimi zasobami. Dostrzegając korzyści, jakie można uzyskać dzięki zastosowaniu metody innej, niż tradycyjna, polskie samorządy coraz częściej sięgają po rozwiązania opracowane na podstawie doświadczeń innych krajów. Już od kilku lat istnieje tendencja do stosowania budżetu zadaniowego w Polsce. Ta nowa metoda konstruowania budżetu staje się bardzo popularna, zyskując coraz więcej zwolenników w środowisku samorządowym. Jest uważana za ważny element strategicznego zarządzania potencjałem gminy. Celem niniejszej pracy jest utworzenie części budżetu zadaniowego dla wydatków inwestycyjnych dla gminy Iwkowa. Przedstawiono opis struktury i sposobu konstruowania budżetu, który jest podstawą gospodarki finansowej jednostki samorządu terytorialnego. Zdefiniowano podstawowe pojęcia i elementy składające się na budżet w układzie zadań, przedstawiono zasady jego tworzenia oraz wykorzystywane narzędzia i procedury niezbędne przy jego opracowywaniu. Omówiono zadania i organy gminy oraz przedstawiono ogólną charakterystykę gminy Iwkowa, zamieszczono strukturę wydatków w gminie Iwkowa i zbudowano część budżetu w układzie zadań. Dokonano również oceny koncepcji budżetu zadaniowego.
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; gospodarka finansowa; budżet zadaniowy; program inwestycyjny